Investitiile straine directe in continua crestere pe piata din Romania au atras cresteri semnificative in majoritatea sectoarelor economice. Crearea unui climat de afaceri mult mai puternic cat si eficientizarea marilor corporatii au condus la cresterea castigurilor managerilor din Romania, care au depasit cu aproape 8000 de euro veniturile managerilor din Statele Unite.
In clasamentul realizat de firma de consultanta si management Hay Group, care analizeaza veniturile managerilor la nivel international si puterea de cumparare a acestora, Romania ocupa locul 22 din 47.

Astfel, managerii romani au un castig mediu de 83.350 de euro si o putere de cumparare mai mare decat a managerilor din Statele Unite care castiga 75.363 de euro si se pozitioneaza pe locul 24 in clasament.

„Intr-o astfel de piata in dezvoltare, cu un numar scazut de profesionisti cu experienta – « razboiul pentru atragerea talentelor » devine foarte intens. In sectoarele dinamice ca cel bancar sau IT&C, veniturile angajatilor sunt deja la un nivel ridicat, si se previzioneaza ca acestea sa ramana la aceste cote”, considera Harry Meintassis, General Manger, Hay Group Romania.

Directorii romani ii devanseaza si pe managerii din Austria care au un venit mediu de 81.161 de euro, ocupand locul 23 in clasament imediat dupa Romania, pe cei din Franta, 71.015 euro pe an si locul 31, cat si pe managerii din Regatul Unit cu 62.320 de euro anual, situati pe locul 40.

Un alt aspect important scos in evidenta de studiul realizat de Hay Group arata ca tarile din Europa de Est sunt cele ce domina noua harta mondiala a salariilor. Managerii din Rusia s-au clasat pe locul patru, cu un venit de aproximativ 113,770 euro. Foarte aproape se afla si Turcia unde managerii castiga 111,596 euro, in timp ce Polonia ocupa locul 11 avand o putere de cumparare de 92,755 euro.

Acest aspect se explica prin faptul ca “cererea in crestere de manageri experimentati si o mobilitate ridicata a talentelor pe piata globala determina ca salariile pentru manageri sa ramana ridicate in tarile cu economii emergente si in viitorul apropiat”, apreciaza Philip Spriet, Reward Information Services Director, Hay Group EMEA.

In schimb, atat in tarile din Europa de Vest cat si in Statele Unite, salariile managerilor sunt comparativ mai scazute cu cele inregistrate in tarile din Europa de Est.

„Companiile opereaza intr-un mediu din ce in ce mai deschis si intr-o economie globala competitiva, iar pietele emergente, in comparatie cu tarile dezvoltate, ofera managerilor venituri semnificativ mai importante – ceea ce face din aceste tari o locatie atractiva pentru talente. Toate acestea sunt vesti proaste pentru companiile din Europa Occidentala si din SUA, care nu numai ca se confrunta cu competitia locala in razboiul pentru talente, dar au si o amenintare puternica din partea economiilor noi mult mai dinamice”, explica Iain Fitzpatrick, Director Reward Information Services, Hay Group North America.

Primele trei clasate au fost Arabia Saudita cu un venit mediu anual de 165,945 de euro, urmata de Emiratele Arabiei Saudite cu 161,597 euro si Hong Kong cu 147,104 de euro.

Studiul Hay Group a fost realizat folosind Hay Group PayNet, una din cele mai cuprinzatoare surse de date de compensatii si beneficii, comparand pachetele salariale, bonus-urile , taxele si a costul vietii, pentru a pune astfel in evidenta veniturile disponibile pentru directorii de departamente in cele 46 de tari din Asia, America de Nord, America de Sud, Europa si Australia. De asemenea pentru a obtine rezultate cat mai concludente, din salariile anuale au fost scazute impozitele si costurile de trai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri