Presedintele Traian Basescu a anuntat miercuri ca a promulgat Legea pensiilor, care va merge astazi spre Monitorul Oficial, afirmand ca legea a fost sustinuta de partidele parlamentare, seful statului mentionand ca mentine ingrijorarile sale referitoare la sursele de acoperire a acestei majorari, potrivit NewsIn.
Seful statului a mai aratat ca este nemultumit de raspunsul pe care l-a primit de la Guvern cu privire la sursele de finantare a majorarii pensiilor, considerandu-i incompetenti pe cei doi ministri care au semnat scrisoarea care a ajuns la Palatul Cotroceni - cel al economiei, Varujan Vosganian, si cel al muncii, Paul Pacuraru -, pentru ca au prezentat un material cu incarcatura politica, fara o analiza economica.

Presedintele Traian Basescu a prezentat o analiza a impactului financiar al legii pensiilor pe care a promulgat-o si a spus ca aceasta va produce un deficit bugetar de 30 miliarde euro, motiv care Guvernul va trebui sa identifice solutii.

Traian Basescu s-a plans, miercuri, de raspunsul dat de Guvern solicitarii sale privind identificarea surselor de finantare pentru legea pensiilor, pe care l-a taxat drept "incompetent" si "lipsit de responsabilitate" si nicidecum o analiza economica competenta. In contrapondere, seful statului a prezentat o analiza facuta la Cotroceni, pe baza datelor furnizate de Comisia Nationala de Prognoza, care arata ca aplicarea acestei legi va produce un deficit structural de 30 miliarde euro, adica echivalentul sumei pe care Romania il va primi de la UE pentru dezvoltare.

In acest an, bugetul asigurarilor sociale are un excedent de 465 de milioane euro, insa incepand cu anul viitor bugetul va fi deficitar din cauza acestei legi, a spus Traian Basescu. In 2008 se va inregistra un deficit de 1,6 miliarde, in 2009 acesta va fi de 4,5 miliarde, in 2010 de 4,9 miliarde, in 2011 acesta va fi de 5,6 miliarde, in 2012 de 6,5 miliarde, iar in 2013 de 7,1 miliarde, a mai explicat el. Cumulat, deficitul este de 30 miliarde de euro, suma similara cu cea pe care UE o va acorda tarii noastre pentru dezvoltare.

Discursul presedintelui dovedeste lipsa de cunostinte economice, are o argumentatie haotica, este o asa-zisa simulare facuta de asa-zisi consilieri, mincinoasa si nascocita pentru a servi scopurilor sale meschine, a declarat ministrul Varujan Vosganian, in replica la discursul sefului statului.

"Presedintele Basescu a facut eforturi sa impiedice guvernul sa mareasca pensiile si a pus deasupra intereselor a sase milioane de pensionari interesele personale", a afirmat Vosganian.

"Il invit pe presedinte la o dezbatere televizata cu cati consilieri vrea pentru ca diferenta dintre mine, ministrul finantelor, si presedinte consta in zilele petrecute in calcule, estimari, prognoze pe care le-am facut personal cu creierul", a continuat ministrul.

Vosganian a dat, din nou, asigurari ca bugetul are suficiente resurse financiare pentru cresterea pensiilor si ca nu se pune problema ca aceasta promisiune sa nu fie respectata. In sprijinul propriilor afirmatii, ministrul a invocat beneficiile cresterii economice, ale imbunatatirii ratei colectarii veniturilor la buget si ale investitiilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri