Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a anuntat, sambata, la Cluj, ca persoanele care au depus bani la CEC inainte de 1989 pentru achizitionarea de autoturisme Dacia vor primi despagubiri in prima jumatate a anului 2008, potrivit NewsIn.
Despagubirile pentru deponenti se vor face prin emisiuni de titluri de stat. "Ministerul Economiei si Finantelor lucreaza cu CEC la definitivarea listei, deoarece nu toate persoanele au avut depunere completa, iar unele si le-au retras", a precizat ministrul Vosganian in cadrul unei conferinte de presa.

Parlamentul a adoptat, in luna mai, legea 146 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia. Potrivit acestei legi, persoanele fizice care au depus la CEC pana la data de 1 noiembrie 1990, diverse sume de bani aflate inca in depozitul initial constituit, in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia, au dreptul sa obtina despagubiri banesti.

Despagubirile vor fi egale cu suma depusa la CEC indexata cu nivelul indicelui ratei de inflatie, calculat din data depunerii pana in ziua achitarii, din care se deduce dobanda legala bonificata de CEC pe perioada cat a fost acordata.

Pentru acoperirea financiara a despagubirilor banesti se vor acorda titluri de stat cu maturitate intre unu si doi ani. Titlurile de stat se vor acorda in termen de un an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Despagubirea deponentilor a fost una din initiativele parlamentare considerate de catre guvern ca o masura care ar putea afecta tinta de deficit din acest an. Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a adresat, in primavara acestui an, o scrisoare Parlamentului prin care avertiza ca "Ministerul Finantelor nu mai poate face fata numeroaselor initiative ale Parlamentului cu un impact financiar major asupra deficitului bugetar".

Scrisoarea prezenta cateva exemple de initiative parlamentare care pericliteaza echilibrul bugetar promovate de diferite partide. Astfel, masura de neimpozitare a profitului reinvestit apartinand PC, cea a voucherelor de vacanta (PNL), alta referitoare la despagubirea deponentilor la CEC pentru masini Dacia (UDMR), constituirea Fondului de locuinte sociale (PRM) si sprijinul financiar la plata chiriilor pentru tinerii cu venituri sub mediu, toate cumuland sume insemnand cel putin 1,69% din PIB.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri