Mediul de afaceri a reactionat dur la masurile de relaxare fiscala mult-invocate de actuala guvernare. Dublarea impozitului pe cifra de afaceri a microintreprinderilor si a impozitului pe dividende diminueaza profitul firmelor.

Reforma fiscala promovata de Cabinetul Tariceanu, asa cum obisnuieste sa spuna Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget, finante, banci din Senatul Romaniei, ii fericeste in acest an doar pe salariati. In schimb, conturile agentilor economici vor fi mai goale, de vreme ce vor fi nevoiti sa plateasca impozitul pe profit la nivelul celui de anul trecut, 25%, insa pentru profitul aferent acestuia se aplica noua cota, 10%, dublu fata de 2004. Cei mai afectati de aceasta masura vor fi micii intreprinzatori. Pina la finele lui 2004, multi investitori gaseau mai rentabil sa-si inregistreze firma ca microintreprindere. Scapau in felul acesta de fiscalitatea impovaratoare. Mai mult, solutia infiintarii unei microintreprinderi era preferata si de salariati.

Doua variante posibile

Dupa 1 ianuarie, banii ce ramin in vistieria microintreprinderilor sint mai putini si, ca atare, solutia aleasa pina nu de mult de salariati nu este rentabila pina la un anumit nivel al venitului. Astfel, angajatii care cistiga sub 150 de milioane de lei brut anual, adica aproximativ 7 milioane de lei lunar, ies in pierdere daca renunta la statutul lor pentru a infiinta o microintreprindere. De exemplu, la un cistig echivalent de 100 de milioane de lei, proprietarul microintreprinderii are un venit lunar de circa 3,7 milioane, in timp ce un angajat primeste lunar cu aproape un milion de lei mai mult. Peste 150 de milioane, este de preferat varianta a doua. Pe masura ce venitul este mai mare, creste diferenta dintre veniturile nete ale microintreprinderii si cele ale salariatilor.

Care sint dezavantajele

Trecerea de la statutul de salariat la acela de proprietar al unei microintreprinderi implica mai multe dezavantaje. In primul rind, o astfel de societate trebuie sa aiba minimum un angajat, pentru care se plateste salariul (cu toate cheltuieleile aferente - contributii sociale, impozite). In al doilea rind, proprietarul microintreprinderii incaseaza venitul o data pe an, nu lunar, ca orice angajat. De asemenea, microintreprinderile tin contabilitatea, operatiune pe care o face un contabil, care de regula nu este angajatul societatii. Pentru serviciile sale, contabilul primeste lunar intre 500.000 si un milion de lei. Mai mult, ca orice agent economic, microintreprinderile sint supuse controlului Fiscului. Alt dezavantaj pentru o microintreprindere este ca are acces mai greu la credite, intrucit bancile solicita garantii colaterale sumei imprumutate.

In schimb, pentru salariat, dezavantajul principal rezida din faptul ca la un venit brut mai mare de 150 de milioane de lei primeste lunar mai putini bani decit proprietarul unei microintreprinderi cu o cifra de afaceri echivalenta cistigului sau.

Care sint avantajele

In afara cistigurilor mai mari, microintreprinderile au posibilitatea deducerii TVA. Astfel, pentru orice produs cumparat pe numele firmei (o masina, de exemplu), statul returneaza TVA. Pe partea cealalta, salariatul nu trebuie sa tina contabilitatea si, implicit, este scutit de plata unor servicii aferente. Totodata, o persoana fizica are acces mai facil la credite bancare decit una juridica.

Subterfugii riscante

Micii intreprinzatori au gasit solutii pentru a fenta regula cresterii anuale a veniturilor. Dar aceste subterfugii au partea lor de risc. De exemplu, orice cheltuiala facuta in numele firmei de un angajat se deconteaza. Banii respectivi nu ajung in mina salariatului, ci in cea a patronului, cel care a suportat initial cheltuiala. Riscul intervine in momentul in care Fiscul poate considera ca respectiva cheltuiala nu este facuta in scopul afacerii, ci in cel personal al proprietarului.

De regula, microintreprinderile nu sint rentabile daca au mai multi angajati. Varianta cea mai la indemina este angajarea unei persoane de incredere (ruda, prieten etc.), careia i se da salariul minim pe economie - 3.100.000 de lei. Patronul plateste Fiscului, in numele angajatului, contributiile sociale si retine apoi venitul net.

Regulile jocului

Pentru infiintarea unei microintreprinderi, trebuie indeplinite cumulativ mai multe conditii: are inscrisa in obiectul de activitate productia de bunuri materiale, prestarea de servicii si/sau comertul; are de la unul pina la noua salariati inclusiv; a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 de euro (la cursul actual al monedei unice inseamna cam 3,8 miliarde de lei; capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decit statul, autoritatile locale si institutiile publice. In momentul in care s-a luat masura dublarii impozitului pe cifra de afaceri, micii investitori au acuzat impovararea fiscala. Drept raspuns, actualul ministru al Finantelor, Ionut Popescu, a declarat ca nemultumitii se pot transforma in intreprindere mica si mijlocie, trecind astfel pe profit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri