Negocierile cu echipa Fondului Monetar International (FMI) au demarat ieri la Palatul Victoria, principalele subiecte ale discutiilor fiind pastrarea echilibrului bugetar, perspectivele macroeconomice pentru 2005 si continuarea reformei in sectorul energetic - cu accent pe incadrarea in programul de crestere a tarifelor.

Reforma sistemului energetic, importanta

Echipa de negociatori ai FMI, condusa de Emanuel van der Mensbrugghe, s-a aratat interesata in special de derapajele de la acordul semnat in iulie anul trecut, respectiv majorarea tarifelor la gaze naturale, energie electrica, precum si reforma sistemului energetic. "Importante sunt discutiile privind politica energetica - respectiv pretul energiei -, situatia generala a intreprinderilor publice, programul de privatizare si climatul general privind afacerile si investitiile din Romania", a declarat, ieri, la sediul Guvernului, Emanuel van der Mensbrugghe. Echipa FMI s-a aratat foarte interesata mai ales de problemele legate de asigurarea veniturilor bugetare in contextul asteptatei reduceri a incasarilor din cauza introducerii cotei unice de impozitare. Reamintim ca oficiali ai FMI au afirmat recent ca institutia va cere devansarea calendarului de majorare a accizelor convenit cu UE, daca veniturile bugetare nu se ridica la inaltimea asteptarilor, o alta posibilitate luata in calcul fiind si majorarea TVA la 20%. Ministrul finantelor, Ionut Popescu, a declarat marti ca Guvernul va intensifica procedurile de executare silita a datornicilor la bugetul de stat in vederea recuperarii datoriilor acestora. Tot pentru estomparea impactului bugetar al introducerii cotei unice, Guvernul va lua la puricat si toate contractele de lucrari si de achizitii publice, dat fiind ca aici se "ascund rezerve imense" de fonduri, numai bune de muls de catre clientela politica, dupa cum a declarat premierul Tariceanu, citat de BBC.

Deficitul bugetar, pe agenda discutiilor

Daca nivelul inflatiei stabilit inca de anul trecut la 7% va ramane neschimbat, discutiile privind deficitul bugetar pentru 2005 sunt abia la inceput. Recent, reprezentantul rezident al FMI pentru Romania declara ca deficitul maxim pe care si-l poate permite Romania in acest an este de 1,5% din PIB. "Guvernul isi propune sa inregistreze o crestere economica solida si stabila, bazata pe mentinerea sub control a deficitului bugetar si a echilibrelor macroeconomice, care sa conduca la reducerea inflatiei si la cresterea puterii de cumparare a populatiei", a afirmat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa scurta intalnire cu negociatorul-sef al FMI pentru Romania. Seful Cabinetului a anticipat viitoarele masuri care vor avea impact puternic asupra buzunarului populatiei, precum majorarea tarifelor la gazele naturale, energia termica si electrica. El a declarat ca fostul Guvern nu a adoptat masurile la care s-a angajat in acordul cu FMI la termenele stabilite pentru ca 2004 a fost an electoral, ceea ce va obliga actualul Cabinet sa le adopte in acest an. "In 2004, in special in ultima parte a anului, au fost adoptate de fostul Guvern o serie de masuri care au produs unele dezechilibre importante si au intarziat masurile de restructurare a sectoarelor economice. Mai mult, au fost evitate masurile de crestere a pretului la energie, din motive politice si electorale", a afirmat premierul.

Surse din Guvern spun ca premierul Tariceanu l-a asigurat pe oficialul FMI ca "nu va exagera la capitolul cheltuieli bugetare" si ca fondurile disponibile vor fi utilizate strict pe baza prioritatilor si a necesitatilor.

Tot la capitolul cheltuieli bugetare, Tariceanu a declarat ca recenta majorare a salariilor bugetare este o masura pe care actualul Guvern a fost obligat sa o adopte pentru a evita "producerea dezechilibrelor in ierarhia functiilor publice" din punct de vedere al salarizarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri