Agentia franceza de rating si management al riscului Coface a pastrat pentru Romania ratingul de tara B, ceea ce defineste un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare istoricul datoriilor acumulate de companii, deja deteriorat, au anuntat astazi reprezentantii Coface Intercredit Romania.

In comparatie cu evolutiile din celelalte tari din Europa Centrala si de Est, Romania ocupa penultima pozitie, inaintea Albaniei, Bulgaria avansand la ratingul B+, Croatia cu A4, Slovacia cu A3, Polonia cu A3, Slovenia cu A2, Ungaria A2 si Cehia A2.

In clasificarea Coface Franta, ratingul A4 desemneaza un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza, dar probabilitatea de neplata este inca admisibila. Pentru comparatie, ratingul A1, acordat de exemplu Frantei si Austriei, este acordat unui mediu economic si politic sigur cu efecte pozitive asupra unui obicei de plata deja bun al companiilor, existand o foarte slaba probabilitate de neplata.

In ceea ce priveste ratingul acordat Romaniei, atuurile tarii sunt forta calificata de munca si cu costuri reduse, dimensiunea pietei interne, ameliorarea situatiei economice din perspectiva integrarii in UE, precum si nivelurile rezonabile de indatorare publica si externa.

In schimb, punctele slabe ale Romaniei sunt dependenta fata de capitalurile straine care s-a marit odata cu cresterea nevoii de finantare externa din cauza cresterii deficitului de cont curent. De asemenea, este mentionat faptul ca increderea pietelor si mentinerea unei cresteri economice sustinute raman conditionate de urmarile reformelor care vizeaza privatizarile, sistemul de subventie guvernamental, codul muncii, lupta impotriva coruptiei, sistemul juridic sau falimentele.

"Recenta incheiere a negocierilor de intrare a Romaniei in Uniunea Europeana va crea premisele de intrare, la mijlocul acestui an, in ratingul B pozitiv, iar in 2006 chiar in A4. Trecerea Romaniei de la rating-ul de tara C la B, in 2002, a dus la cresterea numarului de companii care au fost asigurate impotriva riscului de neplata si la cresterea limitei de credit acordata", a declarat Cristian Ionescu, managing director Coface Intercredit Romania.

Coface Intercredit Romania apreciaza ca, in 2005, activitatea economica din Romania ramane sustinuta datorita revigorarii exporturilor si cererii interne, sectoarele de textile, farmacie, distributie, constructii si echipare automobile sunt cele mai dinamice dar, in acelasi timp, si cele mai riscante.

Si in acest an, intarzierile la plata ale intreprinderilor raman frecvente (80% la nivel national), dar investitiile directe permit finantarea deficitului curent fara vreo dificultate majora.

Ratingul de tara Coface, revizuit trimestrial, se calculeaza in functie de vulnerabilitatea dezvoltarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, lichiditatea monedei straine, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea fata de capitalul strain si comportamentul de plata al companiilor.

Coface Franta este o agentie de rating care ofera informatii de credit, rating de tari si de companii. Agentia emite rating-uri despre 151 de tari din intreaga lume, evaluand situatiile financiare pentru 44 de milioane de companii din lume, aceste rating-uri indicand in ce masura capacitatea de plata a companiilor este afectata de perspectivele politice, financiare si economice dintr-o tara si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata al companiilor.

Dintre cele 4,8 milioane de companii inscrise in baza de date a Coface in Europa Centrala si de Est, 1,3 milioane sunt inregistrate in Romania iar situatia unui numar de 50.000 de societati romanesti este evaluata in timp real de specialistii Coface Intercredit Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri