Romania si-a imbunatatit constant ratingul de tara, pe masura ce s-a apropiat de momentul intrarii in Uniunea Europeana (UE), fenomen care va continua datorita schimbarilor in structurale in economie, legislatie si in structurile institutionale, arata un raport recent al agentiei de specializate Standard& Poors. Ratingul Romaniei, ca de altfel si acela al celorlalte tari candidate la aderare, Bulgaria, Croatia si Turcia, a suferit salturi mai puternice decat in cazul tarilor din zona euro, adauga S&P. Fenomenul de apreciere a ratingului de tara, nota atribuita unei economii de catre agentiile specializate care evalueaza riscul investitional, a mai fost intalnit si in cazul tarilor care au aderat in mai la UE.

Tendinta pozitiva de apreciere a ratingului de tara va continua in cazul tarilor candidate, atat timp cat membrii recenti si cei care vor sa adere la UE vor lucra la alinierea structurilor legale, institutionale si economice cu cerintele UE, arata raportul S&P. Intrucat in balanta notei date de agentiile de rating performanta fiscala atarna greu, noii membri ai UE ca si tarile candidate ar putea sa obtina aprecieri positive in timp ce vechea Europa ar putea asista chiar la reduceri de rating, arata S&P. De altfel, reaminteste analistul Moritz Kraemer de la S&P, in ultimii ani ratingurile Italiei si Greciei au fost reduse. Ca medie, in primul trimestru al anului 2005, tarile vechii Europe au pierdut 0,07 puncte din rating. Una dintre explicatiile cresterii viguroase a notelor primite de Romania, ca si de catre Turcia si Bulgaria, poate fi si aceea ca nivelul de la care pornesc ratingurile este foarte jos.

Deocamdata, in cazul Romaniei, doar agentia de rating Fitch a atribuit Romaniei un rating la nivel investitional. Sunt asteptate totusi mutari similare din partea Standard&Poors. Ratingul nivel investitional este important, deoarece scade costul finantarii pentru un stat, atunci cand el imprumuta bani din pietele financiare internationale.

Astfel, efortul unui buget este mai mic, datoria externa nu creste din rate de dobanzi mari si accesul la pietele financiare internationale este mai usor. Ratingul investitional are si un efect pozitiv in chestiunea investitiilor straine, deoarece este un semnal de incredere in mediul de afaceri. Ratingul descrie in definitiv starea economiei unei tari.

Romania se afla totusi pe cea mai joasa treapta a nivelului investitional in sistemul agentiei Fitch, cu triplu B minus (BBB-), la egalitate cu Bulgaria, Croatia, Kazahstan si Rusia. Urmatorul nivel ar fi triplu B, apoi plus. Dupa aceea urmeaza categoria economiilor puternice, notata cu triplu A.

Nu stim care va fi ritmul imbunatatirii notelor atribuite economiei romanesti.

Stim insa ca, Slovenia, Slovacia, si-au imbunatatit ratingul rapid pe masura ce se apropia aderarea.

Ratingurile noii Europe, comparativ cu zona euro

Ratingul Romaniei pe scala agentiei Moodys a crescut de la Ba3 la Ba1 in 2004, dar media europeana si-a urcat mai rapid ratingurile. Ramanem si la capitolul rating de tara in urma grupului de tari care au aderat in mai.

Agentia de rating Moodys compara in graficul de mai jos imbunatatirea ratingurilor noilor intrate in UE si al candidatelor cu nucleul initial de 15 tari europene.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri