Investitorii straini, acele pasari calatoare rare dupa care alearga toate guvernele din lume, au fost unul dintre subiectele saptamanii trecute. In ciuda interesului din ce in ce mai mare pentru Romania, investitiile sunt din ce in ce mai mici. Noul sef al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Ana-Maria Cristina, si-a petrecut in concediu medical jumatate din scurta perioada de cand se afla la sefia institutiei si a fost greu de stabilit ce a facut ARIS de la inceputul anului. Dar Ana-Maria Cristina considera nivelul actual, cu 20% mai mic decat anul trecut, satisfacator. Marea problema in acest caz este ca ne furam caciula.

Dar sa fii satisfacut de un rezultat mediocru este destul de probabil atunci cand eforturile au fost de un nivel comparabil. De exemplu, site-ul de pe Internet al ARIS. In mod normal, orice investitor strain potential cauta o sursa primara de informare, cel mai adesea electronica. Spre exemplu, Serbia este foarte interesant pozitionata de catre agentia sa pentru investitii: tara cu cel mai redus impozit pe profit, 10%. Bulgaria, pe de alta parte, se lauda cu cele mai mici costuri de operare. Site-ul ARIS nici macar nu aminteste cea mai spectaculoasa schimbare ce a avut loc in Romania: reducerea impozitului pe venit si pe profit la 16%.

La principalele motive pentru care un strain ar alege Romania este trecut noul Cod al muncii; o gafa destul de importanta daca tinem cont de faptul ca noul Cod, adoptat in 2003, este acum principalul mar al discordiei intre investitori si Guvern. Mai departe, curiosii pot afla ca beneficiaza de tot felul de facilitati, cu conditia sa aduca bani multi in Romania. Vor fi surprinsi sa afle, cand vor intreba, probabil, un consilier, ca aproape toata legislatia mentionata pe site-ul www.arisinvest.ro este modificata sau abrogata.

Deducerea a 20% din valoarea investitiei nu mai este valabila, legislatia privind firmele mici si mijlocii a fost abrogata si adoptate prevederi noi, legislatia privind simplificarea inregistrarii companiilor este, de asemenea, abrogata. Practic, toata informatia furnizata, si asa saracuta si simpluta, este veche, eronata sau incompleta. Sa mentionezi stabilitatea legislativa ca atu intr-o tara in care legile se schimba zilnic este, in cel mai bun caz, o gluma proasta. Probabil ca investitorii nu gusta astfel de farse si ne considera, de la inceput, putin neseriosi. Dar avem deja o lunga traditie in a numi in functii importante oameni total nepotriviti.

Avem un consilier prezidential, fondator al unei organizatii pro-europene, care nu a stiut ca Norvegia are regina si este in afara UE. Un sef al investitiilor straine care nu a stiut sau a tolerat faptul ca institutia vinde gogosi investitorilor. Si asa mai departe. Apoi, consideram cu totii ca suntem fundamental ghinionisti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri