Romania se afla in urma Turciei, Cehiei si Ungariei
Romania a coborat cu o pozitie intr-un clasament mondial al competitivitatii pentru anul 2005, ceea ce inseamna ca fata de anul anterior am primit note mai proaste la o serie de capitole definitorii pentru economia autohtona. Intocmit de Institutul International pentru Dezvoltarea Managementului (IMD), cu sediul la Laussane, Elvetia, clasamentul puncteaza 60 de state sau regiuni economice pe baza a 314 criterii de competitivitate, grupate in patru categorii: performanta economica, eficienta guvernamentala, eficienta mediului de afaceri si infrastructura.

Expertii IMD au plasat Romania pe locul 55, ceea ce reprezinta o retrogradare fata de pozitia 54, ocupata in anul 2004, primind un scor de 41.784 de puncte. Dintre statele din regiune, doar Polonia se situeaza in spatele Romaniei, cu 39.016 puncte si pozitia 57 in clasament. In schimb, o ascensiune puternica au avut Turcia (care a reusit sa urce sapte trepte, pana pe locul 48), Republica Ceha (de pe locul 43 pe locul 36) si Ungaria (de pe locul 42 pe locul 37). Au existat insa si mari perdanti, printre care Slovenia, care a coborat de pe pozitia 45 pe pozitia 52, si Rusia, retrogradata de pe locul 50 pe locul 54. Locul intai in clasament, care confera titlul de cel mai competitiv stat din lume, este ocupat in continuare de SUA, urmata de Hong Kong si de Singapore.

Multi dintre liderii mediului de afaceri si ai celui politic considera ca un nivel redus al taxelor sustine competitivitatea prin aceea ca incurajeaza investitiile si cheltuielile individuale. Ar putea fi adevarat. Insa, o legatura intre nivelurile de taxare si competitivitate este greu de vazut la prima vedere. Este ceva mult mai subtil, afirma Stephane Garelli, unul dintre autorii raportului IMD. De exemplu, Luxemburg, Danemarca, Finlanda, Norvegia si Suedia care au ocupat pozitii bune in topul competitivitatii din 2004 au inregistrat cele mai mari rate de crestere economica din Europa continentala, in pofida practicarii unei fiscalitati relativ ridicate. Pe de alta parte, si SUA, Australia, Estonia, Irlanda si Slovacia au avut cresteri remarcabile in contextul unui regim fiscal prietenos.

In fine, Japonia si Elvetia au raportat cresteri economice firave in ultimii ani, desi nu se poate spune ca au impus o presiune prea mare asupra taxelor. De fapt, competitivitatea reactioneaza diferit la tipurile variate de taxe care se aplica intr-o tara, apreciaza autorii studiului. In general, taxele sunt percepute ca un instrument prin care guvernele isi alimenteaza cheltuielile excesive. Insa din nou, o legatura directa dintre acestea si competitivitate este greu de facut. Suedia, Olanda, Danemarca si Finlanda afiseaza niveluri ridicate ale cheltuielilor guvernamentale, de peste 20% din PIB, dar si performante ridicate in ceea ce priveste competitivitatea. Dar Singapore si Hong Kong sunt in topul competitivitatii mondiale, chiar daca guvernele lor cheltuie numai echivalentul a 11% din PIB. Politica fiscala nu este un substitut pentru competitivitate. Nivelul si tipul taxarii pot incuraja competitivitatea, dar nu pot sa o creeze, conchide Stephane Garelli.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri