Managerii companiilor care activeaza in sectorul serviciilor si cei din comertul cu amanuntul anticipeaza cele mai pronuntate cresteri ale activitatii in urmatoarele trei luni, arata o ancheta de conjunctura publicata de Institutul National de Statistica.
Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din companii de dimensiuni mari, cu un numar de salariati cuprins intre 250 si 499, care activeaza in sectorul serviciilor. Astfel, numarul managerilor din aceste firme care anticipeaza cresterea cererii de servicii in urmatoarele trei luni si implicit a cifrei de afaceri a companiilor in care lucreaza este cu mult mai mare decat al celor care au estimari negative (sold conjunctural +60%), arata datele INS.

In companiile mijlocii prestatoare de servicii, cu 50 - 249 salariati, numarul managerilor cu estimari pozitive privind activitatea din perioada august - octombrie este cu 41% mai mare decat al celor cu anticipari negative. Pe ansamblul sectorului, cifra de afaceri din sectorul serviciilor isi va mentine pentru urmatoarele trei luni tendinta ascendenta (sold conjunctural +32%).

In sectorul comertului cu amanuntul, managerii cu anticipari pozitive pentru urmatoarele trei luni ii depasesc pe cei pesimisti cu 39%, iar in constructii managerii companiilor sunt in cea mai mare parte optimisti (sold conjunctural +25%).

Cei mai multi dintre managerii companiilor din industria prelucratoare estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a productiei (sold conjunctural +18%). Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din firmele care au intre 250 - 499 salariati (sold conjunctural +32%).
Sectorul in care cei mai multi manageri spun ca firmele lor vor angaja personal in urmatoarele trei luni este cel al comertului cu amanuntul (+14% sold conjunctural), urmat de constructii (+13%) si servicii (+7%). In industrie, tendinta este de stagnare a numarului de salariati, mai arata INS.

Managerii anticipeaza pentru urmatoarele trei luni cresteri de preturi mai ales in comertul cu amanuntul (sold conjunctural +31%) si in constructii (+26%). Anticiparile inflationiste sunt mai temperate in sectorul serviciilor (sold conjunctural +21%) si in industrie (+17%).

Rezultatele publicate de INS au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele au fost realizate pe baza unor esantioane reprezentative formate din 1.676 de companii din domeniul industriei prelucratoare, 1.254 din constructii, 2.197 din comertul cu amanuntul si 2.009 firme din sectorul serviciilor. Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de plus sau minus 5% la nivelul unui sector.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri