AVAS a trimis, in aceasta saptamana, documentatia de raspuns catre Comisia Europeana in cazul \"actiunii de aur\" detinute de stat la Petrom, inscriindu-se in termenul de doua luni prevazut de procedura europeana, au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale.
Documentatia sustine, potrivit acelorasi surse, ca statul, prin AVAS, detine in prezent mai putin de 25% din actiunile Petrom, respectiv un pachet de 20,64%, si ca nu mai poate exercita influenta asupra deciziilor majore ale companiei. Scrisoarea de raspuns la observatiile Comisiei Europene a fost transmisa la Bruxelles in aceasta saptamana.

AVAS si-a diminuat la 20,64% participatia la Petrom dupa ce, in iulie, a avut loc transferul unui pachet de actiuni de 10,22% catre Fondul Proprietatea.

Pe 27 iunie, Comisia Europeana a declansat procedura de incalcare a Tratatului ("infringement") impotriva Romaniei din cauza detinerii de catre stat a "actiunii de aur" la compania Petrom, dupa privatizare. Detinerea "actiunii de aur" ii confera statului puterea de a influenta deciziile majore ale companiei, incalcand, potrivit CE, libera circulatie a capitalului stipulata in Tratatul de aderare.

Raspunsul Romaniei trebuia transmis Comisiei in cel mult doua luni, respectiv pana la 1 septembrie.
Procedura de infrigement cuprinde trei etape, in functie de rezultatul discutiilor cu partea romana. Prima etapa a procedurii consta in transmiterea unei scrisori referitoare la motivele declansarii procedurii, la care autoritatile de la Bucuresti trebuie sa dea un raspuns in cel mult doua luni. In cazul in care acest raspuns este considerat nesatisfacator, Comisia poate lua decizia de a trimite o noua scrisoare, "reasoned opinion", care contine recomandari precise privind felul in care ar urma sa actioneze statul roman. Ultima etapa, la care se ajunge daca dicutiile nu au un rezultat multumitor, este actionarea statului roman la Curtea de Justitie Europeana.

Potrivit actului constitutiv al societatii Petrom, deciziile importante se pot lua cu o majoritate de 75% din drepturile de vot. Prin urmare, guvernul, datorita pachetului de peste 30%, detinut prin AVAS, putea influenta aceste decizii.

In urma transferului a 10,22% din actiuni catre Fondul Proprietatea, AVAS a ramas actionar cu numai 20,64%. Actionarul majoritar al Petrom este compania austriaca OMV, care a cumparat 51% din actiuni de la statul roman in 2004, iar ceilalti actionari sunt Fondul Proprietatea cu 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie, cu 2,026% si altii cu 6,214%.

Pe de alta parte, actionarul initial unic al Fondului Proprietatea este tot statul roman care a numit si reprezentantii in Consiliul de Supraveghere al Fondului. Astfel, Consiliul, prezidat de Alexandru Paunescu, este format din actuali sau fosti membri ai guvernului.

Potrivit contractului de privatizare a Petrom, statul s-a obligat sa vanda si catre angajatii companiei un pachet de actiuni de 8%. Aprobarea ordonantei de urgenta privind transferul actiunilor catre salariati treneaza din cauza lipsei unui acord intre institutiile statului in privinta definirii categoriei de salariati care ar urma sa beneficieze de actul normativ. Proiectul de ordonanta este inca in circuitul de avizare la ministere desi a fost elaborat de aproape un an. Astfel, prin transferul catre salariati, AVAS ar urma sa ramana actionar cu numai 12,64% la Petrom.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri