Cresterea economica din Romania ar putea fi cuprinsa in al doilea trimestru intre 5,6 si 7,1% fata de acelasi interval din 2006, sustinuta de avansul puternic din sectorul constructiilor si de incasarile mai bune din impozite, care au compensat efectele secetei, au estimat analistii, citat de NewsIn.
Cresterea economica din Romania ar putea fi cuprinsa in al doilea trimestru intre 5,6 si 7,1% fata de acelasi interval din 2006, sustinuta de avansul puternic din sectorul constructiilor si de incasarile mai bune din impozite, care au compensat efectele secetei, au estimat analistii.

Seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza o crestere economica de 6,5% in intervalul aprilie-iunie din 2007 fata de al doilea trimestru al anului trecut, ceea ce s-ar transpune intr-un avans al produsului intern brut (PIB) in prima jumatate a acestui an fata de primele sase luni din 2006 cu aproximativ 6,2-6,3%.

Constructiile raman motorul cresterii economice, care este sustinuta si de contributiile la buget din colectarea taxelor nete pe produs, considera Dumitru. "Constructiile reprezinta cel mai dinamic sector al economiei, crescand cu 31,7% in primul semestrul din 2007 fata de intervalul ianuarie-iunie al anului precedent. De asemenea, veniturile colectate la buget au crescut in trimestrul al doilea, dupa ce au avut o contributie negativa de 1% la PIB in primele trei luni ale anului", a mai spus economistul de la Raiffeisen Bank Romania, citat de NewsIn.

Economistul Bancii Comerciale Romane (BCR) Melania Hancila are o prognoza similara, asteaptandu-se la o crestere a PIB de aproximativ 6,4% in al doilea trimestru si de 6,2% in prima jumatate a anului. Hancila considera ca principal motor al cresterii sectorul constructiilor, iar evolutia buna a acestuia se datoreaza mai ales dezvoltarii accelerate a sectorului rezidential.

Ionut Dumitru a mai explicat ca datele privind PIB-ul din trimestrul al doilea sunt importante pentru ca dau semnale cu privire la cresterea economica pentru intregul an 2007. Acesta mai estimeaza ca efectele secetei prelungite se vor resimti abia in a doua jumatate a anului, ceea ce ar putea frana cresterea economica anuala pana la un nivel sub cel afisat in primele sase luni din 2007.

"Ne asteptam la o contributie puternic negativa a agriculturii in ultimele doua trimestre ale anului, din cauza secetei prelungite. Ca urmare, este foarte greu de crezut ca vom avea o crestere economica pentru tot anul 2007 mai mare decat cea inregistrata in primul semestru", a precizat Dumitru.

Efectele secetei asupra sectorului agrar sunt anticipate si de Melania Hancila. "Subdezvoltarea agriculturii, strict dependenta de conditiile climatice, va exercita o influenta negativa asupra formarii PIB, iar aceasta se va reflecta in urmatoarele trimestre", a spus Hancila, pentru NewsIn.

Ciprian Dascalu, senior economist la ING Bank Romania, prognozeaza ca agricultura va avea un efect "marginal" asupra cresterii economice, pe fondul ponderii reduse a acestui sector in cadrul PIB.
"Agricultura nu va avea aproape niciun impact asupra cresterii economiei romanesti in al doilea trimestru, deoarece marea parte a recoltarilor in acest sector se desfasoara in al treilea trimestru si o parte in ultimele trei luni ale anului, insa efectul va fi marginal si in a doua jumatate a anului. Anul trecut ponderea a fost de aproximativ 5-6% din totalul PIB, deci destul de redusa", a declarat Dascalu.

Dascalu estimeaza o crestere economica de 7,1% pentru intervalul aprilie-iunie, alimentata de colectarea retroactiva, in aprilie, a taxelor nete. "Ne asteptam ca punctul procentual care a franat cresterea in primul trimestru pana la 6% sa fie inregistrat in al doilea sfert al anului, dupa colectarea retroactiva a taxelor vamale, accizelor si taxei pe valoarea adaugata (TVA)", a spus Dascalu.
El considera ca factorul determinant al cresterii va ramane cererea privata.

Din punctul de vedere al formarii PIB, Dascalu declara ca serviciile isi vor mentine cea mai mare pondere in cadrul indicatorului si ca este posibila o amplificare a importantei constructiilor, care isi vor mentine evolutia buna. Dascalu mai prognozeaza, pentru al doilea trimestru al anului, o temperare a cresterii productiei industriale.

Economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, este de parere ca produsul intern brut va creste cu 6,3% in intervalul aprilie-iunie al acestui an, cifra care corespunde unui avans economic de 6,1-6,2% in prima jumatate a anului. "Principalii factori ai cresterii vor fi, probabil, consumul privat si investitiile", a spus Craciun, pentru NewsIn. El a apreciat ca investitiile au crescut cu 13% pana la 14% in al doilea trimestru al anului fata de intervalul echivalent din 2006, iar consumulul privat s-a extins cu aproximativ 10%.

Vicepresedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, anticipeaza o crestere economica de 5,6% in al doilea trimestru si de 5,8% in primele sase luni ale anului. Cresterea economica a fost franata de declinul cu 0,5 pana la 1% al rezultatelor din agricultura, seceta afectand recoltele, considera Cabat.

Un impact negativ asupra cresterii economice l-au avut deficitul comercial, reducerea cererii de consum si volumul redus al investitiilor, cu exceptia segmentului constructiilor, a aratat vicepresedintele CFA. "Cresterea in domeniul serviciilor a fost de 6-7%, industria a avansat cu 4 pana la 6%, iar constructiile au continuat, probabil, sa se amplifice cu 12 pana la 16%", a spus Cabat, pentru NewsIn.

In primul trimestru al acestui an, produsul intern brut al Romaniei a fost estimat de Institutul National de Statistica (INS) la 68,498 miliarde lei (20,26 miliarde euro), in crestere in termeni reali cu 6% fata de primul trimestru al anului trecut.

Scaderea din primul trimestru a incasarilor din taxa pe valoarea adaugata (TVA) cu 21,6% a temperat cresterea economica cu 1%, a explicat, in iunie, presedintele INS, Vergil Voineagu. "Doar prin evolutia lor, sectoarele economice au generat in primul trimestru o crestere cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut", declarase Voineagu.

INS va anunta marti, 4 septembrie, primele estimari privind cresterea economica din primul semestru al anului 2007.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri