Managerii companiilor care activeaza in sectorul industrial anticipeaza cresteri de preturi mai mari in urmatoarele trei luni, in timp ce asteptarile inflationiste ale directorilor din firme din celelalte sectoare raman mai temperate, arata o ancheta de conjunctura publicata de Statistica.
Astfel, diferenta dintre managerii din industrie care asteapta cresteri de preturi in intervalul septembrie-noiembrie si cel al persoanelor chestionate care au asteptari diferite a crescut pana la un sold conjunctural de +21%, de la +17% in ultima ancheta de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS).

In schimb, numarul managerilor din celelalte sectoare care anticipeaza cresteri de preturi raportat la al celor cu opinii diferite a stagnat, soldul conjunctural fiind de +25% in constructii, +40% in comertul cu amanuntul si de +14% in servicii.

In toate sectoarele, cei mai multi manageri vad o crestere a activitatii in perioada septembrie-noiembrie, cei mai optimistii fiind directorii din comertul cu amanuntul (sold conjunctural +40% in privinta situatiei economice in urmatoarele trei luni) si din servicii (+21% pentru cerere mai mare de servicii). Managerii din industrie au asteptari mai temperate in privinta cresterii productiei in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +18%, +21% insa pentru cei din firmele mari), iar cei din constructii sunt cei mai moderati in estimari (sold conjunctural +14% privind cresterea productiei).

In privinta numarului de salariati, doar managerii din sectorul comertului cu amanuntul si din servicii vad o usoara crestere a personalului, in timp ce directorii de companii din industrie si comert anticipeaza o stagnare a numarului de angajati in urmatoarele trei luni, arata datele INS.

Rezultatele publicate de INS au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele au fost realizate pe baza unor esantioane reprezentative formate din 1.676 de companii din domeniul industriei prelucratoare, 1.254 din constructii, 2.197 din comertul cu amanuntul si 2.009 firme din sectorul serviciilor. Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de plus sau minus 5% la nivelul unui sector, precizeaza INS.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri