Agentia de rating Fitch estimeaza ca Romania va adopta moneda unica europeana in 2015, la doi ani dupa intrarea Bulgariei in zona euro si 2015
"Aceste date sunt insa nesigure, din moment ce ambele tari mai au multe probleme de rezolvat pana la atingerea unei convergente reale, dau semne de supraincalzire si vor avea greutati pentru indeplinirea criiteriului privind inflatia pentru mai multi ani de aici inainte", se spune in raportul consultat de NewsIn.

Aderarea la Uniunea Economica si Monetara Europeana (UEM) si adoptarea monedei unice ar putea fi amanate pentru unele tari din Europa de Est, este una dintre concluziile raportului, in care este prezentat calendarul de aderare la zona euro, dar si riscurile si implicatiile pe care le va avea acest proces asupra ratingurilor de tara.

"Datele de aderare ale statelor nou admise in Uniunea Europeana ar putea fi amanate, din cauza accentuarii inflatiei in statele baltice, a rezervelor fata de moneda unica in Cehia si Polonia si a provocarii pe care o reprezinta aderarea efectiva pentru Romania si Bulgaria", a declarat seful departamentului pentru ratinguri de tara al grupului Fitch, Edward Parker.

Dupa aderarea Ciprului si a Maltei, in ianuarie 2008, numarul statelor din zona euro va ajunge la 15. Ultima tara care a aderat a fost Slovenia, in ianuarie 2007.

Raportul Fitch arata ca Slovacia ar putea adera la zona euro in ianuarie 2009. Dupa Slovacia, Fitch anticipeaza o pauza de trei ani pana cand moneda unica va fi adoptata de urmatoarea tara. In cazul statelor baltice, agentia estimeaza ca accentuarea inflatiei si dezechilibrele economice vor amana adoptarea monedei unice pentru 2012, in Estonia, si pentru 2013, in Lituania si Letonia.

Niciuna dintre cele sase tari care au aderat la Uniunea Europeana in 2006 nu au un termen fix de adoptare a monedei euro.

Conform raportului Fitch, Polonia si Cehia nu vor adera la zona euro pana in 2012, respectiv 2013. Principalul obstacol pare sa fie cel politic, insa cele doua state trebuie sa mentina disciplina fiscala si o rata scazuta a inflatiei.

Pentru Ungaria, Fitch estimeaza in continuare ca, cel mai probabil, tara va adera la zona euro in 2014 pentru ca, in ciuda progreselor guvernului, consolidarea fiscala va fi dificila, mai ales in contextul alegerilor din 2010.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri