Romanii care muncesc in strainatate ar putea trimite in tara aproximativ 5,5 miliarde euro si contribuie la atenuarea cresterii deficitului de cont curent al Romaniei, a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.
Estimarea BCR sugereaza ca banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate ar putea acoperi o treime din deficitul contului curent, estimat sa atinga in jur de 16,2 miliarde euro.

Deficitul contului curent, care ramane principala slabiciune a economiei romanesti, se va stabiliza la un nivel de 14% din Produsul Intern Brut (PIB) in urmatorii doi ani si se va atenua dupa 2009-2010, cand importurile de tehnologie vor da roade, mai spune Anghel, citat de NewsIn.

„Deficitul de cont curent constituie cea mai spinoasa problema macroeconomica a Romaniei si va continua sa se adanceasca pana la un nivel de 13,7% din PIB in 2007, espectiv 14,7% din PIB in 2008, din cauza decalajului intre importuri si exporturi”, arata raportul de tara al Bancii Comerciale Romane (BCR), prezentat de catre economistul sef al bancii, Lucian Anghel.

Decalajul intre importuri si exporturi s-a accentuat in ultimii ani, insa structura exporturilor s-a imbunatatit, datorita fluxurilor semnificative de investitii straine directe din ultimii ani, mai arata datele statistice ale BCR.

Potrivit estimarilor BCR, exporturile vor ajunge, la sfarsitul lui 2007, la 30 miliarde euro iar importurile se vor ridica la aproape 48 miliarde euro.

Potrivit lui Anghel, deficitul balantei contului curent se va stabiliza la un nivel de peste 14% din produsul intern brut in 2008 si in 2009, iar la aceasta ameliorare ar putea contribui volatilitatea leului in raport cu euro si cresterea capacitatii de export a companiilor. Anghel a recomandat utilizarea instrumentelor financiare de acoperire a riscurilor valutare (hedging) de catre exportatori.

Potrivit raportului BCR, in Romania au intrat, in 2006, investitii straine directe aproximativ egale cu sumele atrase de „Cehia, Ungaria si Slovacia la un loc”, respectiv de peste 9 miliarde euro. In 2007, investitiile straine in Romania ar trebui sa urce pana la 6,5 miliarde euro, datorita cresterii cu 25% a numarului companiilor cu participare straina la capitalul social comparativ cu anul precedent, mai estimeaza Anghel. In opinia economistului sef al BCR investitiile straine directe ar putea ajunge la sapte miliarde euro in 2008 si vor contribui la compensarea deficitului balantei comerciale.

Principalele avantaje ale Romaniei in atragerea de noi investitii straine, fata de alte state din regiune, sunt dimensiunile pietei, a doua din Europa Centrala si de Est, pregatirea fortei de munca si competitivitatea noului cod fiscal, mai considera economistul sef al BCR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri