Scaderea productiei agricole si riscul unei recolte slabe in aceasta toamna ar putea incetini cresterea economica din Romania la 5,8% in 2007, eanticipeaza analistii grupului UniCredit, care si-au revizuit in scadere estimarile, de la 6% in raportul trimestrial anterior.
"In general, estimam o activitate intensa de investitii care sa compenseze un declin ulterior al cresterii consumului si, intr-o oarecare masura, aportul negativ al exporturilor nete. Cu toate acestea, scaderea recenta inregistrata la nivelul productiei agricole, alaturi de riscul unei recolte de toamna slabe, indica nevoia de ajustare in minus a cresterii economiei estimate pentru intregul an, la o crestere reala a produsului intern brut (PIB) de 5,8%", se arata in raportul UniCredit.

Revizuirea in jos a estimarii UniCredit privind cresterea economica a Romaniei din acest an vine dupa cele anuntate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) - de la 6,5% la 6% in prognoza de toamna - si de Fondul Monetar International - de la 6,5% la 6%.

In cel de-al doilea trimestru din acest an, cresterea in termeni reali a PIB-ului Romaniei a surprins piata, temperandu-se la 5,6%, fata de 6% in primul trimestru. Analistii grupului bancar si-au mentinut insa prognoza de crestere economica a Romaniei pentru urmatorii doi ani, la 5,5% in 2008 si 5% in 2009.

UniCredit anticipeaza insa o adancire a deficitului de cont curent in acest an pana la 12,8% din PIB, fata de estimarea anterioara, de 11,5%. "Deficitul de cont curent a crescut intr-un ritm mai rapid decat cel estimat, ajungand la 9 miliarde euro in primele sapte luni, cu o rata anuala de crestere de 98%, din cauza unui deficit comercial tot mai mare. Se preconizeaza un surplus de cerere care va incuraja mentinerea presiunii in lunile urmatoare, ducand astfel la cresterea in continuare a deficitului de cont curent pana la 12,8% din PIB", mai arata raportul bancii.

In 2008, deficitul de cont curent s-ar putea restrange usor la 12% din PIB, iar in 2009 ar putea ajunge la 11% din PIB, mai precizeaza raportul UniCredit. In raportul precedent, economistii de la UniCredit estimau un deficit al contului curent de 11,2% la sfarsitul anului viitor si de 10% in 2009.

Potrivit raportului, inflatia se va tempera pana la finalul anului la 4,2%, in apropierea tintei anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 4%. In raportul trimestrial precedent, Unicredit anticipa un nivel al inflatiei de 4,4% la sfarsitul acestui an.

Ultimele date publicate de Institutul National de Statistica (INS) arata ca inflatia anuala a urcat la 4,96% in august, in apropierea pragului superior al intervalului de plus sau minus 1% care incadreaza tinta de inflatie de 4% a BNR. In ultimul raport asupra inflatiei, publicat la inceputul lunii august, banca centrala estima o inflatie anuala de 3,9% la finalul lui 2007.

"In general, previziunile noastre indica doar o incetinire marginala a cresterii preturilor la 4,2% la sfarsitul anului (putin peste previziunile BNR, de 3,9%). Totusi, mai exista cateva riscuri de crestere cauzate de dinamica preturilor volatile ale alimentelor, de cresterea rapida a salariilor, de cheltuieli fiscale mai ridicate in ultima parte a anului si de recenta presiune exercitata de deprecierea leului", se mai arata in raportul UniCredit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri