Domeniile cele mai atractive pentru noi investitii americane in Romania sunt, in opinia reprezentantilor Ambasadei SUA, domeniul IT si cel al produselor farmaceutice. "In ultimul timp, am remarcat un interes mult mai mare al companiilor americane pentru investitii si pentru incheierea de parteneriate de afaceri in domeniul IT, al bunurilor de larg consum, al productiei alimentare si in sectorul farmaceutic", ne-a declarat Jennifer Gothard, atasat comercial in Serviciul Comercial al Ambasadei SUA. Ultimele evolutii economice, in special introducerea cotei unice de impozitare, sunt considerate incurajatoare pentru atragerea investitorilor americani. Principala nemultumire persista fata de prevederile Codului Muncii.

Functionarea sistemului judiciar si respectarea drepturilor de autor sunt privite ca un aspect pentru un mediu de afaceri favorabil important. Pana in acest moment, volumul total al investitiilor directe americane in Romania se cifreaza in jurul sumei de 898 milioane de dolari, potrivit oficialului american. SUA se situeaza astfel pe locul 5 in clasamentul pe tari al investitiilor straine directe. Conform datelor Registrului Comertului, la sfarsitul lui martie 2005 existau 4310 societati cu capital american, acestea inregistrand o valoare a capitalului social subscris de peste 880 de milioane de dolari.

Schimburi comerciale imbunatatite

In privinta schimburilor comerciale dintre Romania si SUA, problema principala o constituie taxele vamale mai mari pe care Romania le aplica produselor americane fata de taxele vamale ale Uniunii Europene. "Speram ca dupa aderare taxele romanesti sa se alinieze celor din UE. Am purtat deja discutii cu reprezentantii Guvernului pentru scaderea acestor taxe, solicitare care ni s-a indeplinit insa numai pentru anumite produse", a mai spus Jennifer Gothard.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri