Rata somajului pentru luna septembrie s-a mentinut la aceeasi valoare ca in luna precedenta, respectiv 3,9%, si a fost cu un punct procentual mai mica decat in aceeasi luna a anului trecut, numarul total de someri la nivel national fiind de 345.012 persoane, au declarat reprezentantii Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), in luna septembrie, rata somajului la nivelul persoanelor de gen masculin a scazut cu 0,1 puncte procentuale, ajungand astfel la 4%, in timp ce in randul femeilor, rata somajului s-a mentinut la valoarea din august, respectiv de 3,8%. Astfel, la nivel national, rata somajului a fost de 3,9%.

La nivel teritorial, numarul de someri a crescut in 11 de judete, cele mai importante cresteri inregistrandu-se in judetele Dolj (cu 407 persoane), Sibiu (cu 295 persoane), Gorj (cu 219 persoane) si Caras Severin (cu 180 persoane), iar in celelalte judete s-au inregistrat scaderi ale numarului somerilor inregistrati. Cele mai importante scaderi s-au inregistrat in judetele Mures (cu 901 persoane), Suceava (cu 757 persoane), Bacau (cu 604 persoane), Prahova (cu 489 persoane) si Tulcea (cu 420 persoane).

Judetele in care rata somajului a scazut cel mai mult, in luna septembrie, sunt Tulcea (0,5 puncte procentuale), Suceava si Mures (0,3 puncte procentuale), Vrancea, Satu-Mare, Prahova, Maramures, Giurgiu si Galati (cu 0,2 puncte procentuale). Rata somajului a crescut in judetele Caras Severin, Gorj, Sibiu (cu 0,2 puncte procentuale), Dolj si Vaslui (cu 0,1puncte procentuale). In Bucuresti, rata somajului se mentine la aceeasi valoare de trei luni consecutive, respectiv 2,2%.

Cel mai ridicat nivel al ratei somajului a fost atins in judetul Vaslui (9,5%), urmat de Mehedinti (8,4%), Teleorman (6,6%), Gorj(5,9%), Caras Severin (5,8%), Galati si Giurgiu (5,5%). Nivelul minim al ratei somajului, de 1,5%, s-a inregistrat in judetul Timis.

Potrivit ANOFM, principala cauza a mentinerii ratei somajului consta in numarul redus de nou intrati in evidentele agentiilor deoarece, dupa perioada vacantei, o parte din cadrele didactice si-au reluat activitatea, iesind astfel din evidentele agentiei prin incheierea perioadei de suspendare, iar sectoarele din agricultura si constructii sunt in plina activitate datorita vremii favorabile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri