Acordarea accesului nerezidentilor la depozite in lei pe termen scurt era programata pentru luna aprilie a acestui an
Liberalizarea contului de capital ar putea avea loc fie la jumatatea acestui an, fie ar putea fi amanata, a afirmat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu, precizand ca o decizie in acest sens va fi luata in perioada urmaroare. Initial, acordarea accesului nerezidentilor la depozite in lei pe termen scurt era programata pentru luna aprilie a acestui an. La jumatatea lunii ianuarie, reprezentantul Fondului Monetar International la Bucuresti, Graeme Justice, a declarat insa ca liberalizarea totala a contului de capital in prima jumatate a acestui an nu poate fi luata decat in conditiile in care se reduc serios cheltuielile guvernamentale. In consecinta, Justice a afirmat ca va cere autoritatilor de la Bucuresti sa negocieze cu Uniunea Europeana amanarea liberalizarii contului de capital. In replica, premierul roman a aratat ca o decizie in aces sens va fi adoptata dupa consultarea mai multor specialisti, inclusiv a ministrului Finantelor Publice si a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

BNR a mai amanat o data, la inceputul anului 2004, urmatoarea etapa de liberalizare a contului de capital, stabilind prin Regulamentul Valutar ca nerezidentii vor avea acces la depozitele in lei pe termen scurt cel mai tarziu in luna aprilie 2005. Ulterior, intr-un document al Comisiei Europene se precizeaza ca "s-a luat act de angajamentul BNR" privind liberalizarea depozitelor bancare pana la jumatatea anului 2005, desi anterior forul european a sustinut ca Romania trebuie sa liberalizeze contul de capital cu cel putin doi ani inainte de momentul aderarii. Banca Nationala a refuzat sa se pronunte asupra acestui subiect, avand in vedere ca negocierile cu Fondul Monetar International pentru incheierea unui memorandum suplimentar la acordul de supraveghere preventiva se afla in plina desfasurare. "Banca Nationala nu-si va face publica pozitia, aceste discutii avand loc numai la masa verde, cu expertii Fondului Monetar International", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Referitor la deficitul de cont curent inregistrat in 2004, prmierul a declarat ca nivelul acestui indicator ar putea ajunge la 6,5% din PIB, in conditiile in care cheltuielile publice s-au "umflat" in mod nejustificat, a apreciat Tariceanu. "Situatia nu este atat de buna, fardul arata bine, iar gunoiul a fost bagat sub pres", a afirmat Tariceanu. El a aratat ca, in 2004, s-au suprapus in mod nefericit doua obiective - incheierea negocierilor cu Uniunea Europeana, respectiv alegerile generale. Deficitul de cont curent era estimat anterior la aproximativ 6% din PIB in 2004, dupa ce in 2003 s-a situat la 5,7% din PIB. Tariceanu a adaugat ca rata de crestere economica inregistrata anul trecut a fost una "nesanatoasa", existand riscuri de supraincalzire.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri