Romania vrea sa adopte euro cat de repede posibil dupa aderarea la Uniunea Europeana, dar punerea in practica a reformelor necesare ar putea amana introducerea monedei unice pentru deceniul urmator, a declarat ministrul finantelor Ionut Popescu. El a mai declarat in timpul adunarii anuale a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ca adoptarea euro nu se poate petrece mai devreme de 2010-2012. Romania ar vrea sa intre in Uniunea Europeana (UE) in 2007, dar, noteaza Reuters, inca mai trebuie sa faca fata riscului de a fi amanata cu un an dupa ce are intarzieri cronice in rezolvarea coruptiei si a reformelor economice.

Mi-ar placea ca Romania sa finalizeze cerintele impuse pentru adoptarea euro cat mai repede posibil, dar asta nu se va putea intampla mai devreme de trei sau cinci ani dupa integrarea in UE. Desi mi-ar placea sa se petreaca mai devreme, a spus Popescu.

Asta ar putea insemna ca vom putea adopta euro in 2010-2012, a precizat el. Pe de alta parte, ministrul Finantelor a spus ca Romania ar putea opta pentru a lansa o emisiune de eurobonduri de un miliard de euro, desi nu este inca foarte clar daca refinantarea datoriei este necesara. Am inceput negocieri cu cateva banci cu privire la restructurarea datoriei. Tinta noastra este sa extindem maturitatea datoriei externe, a adaugat Popescu. Ministrul Finantelor a mai spus ca puseul de inflatie din aprilie nu se va mai repeta, deoarece presiunile inflationiste se vor atenua in vara. El crede ca rata anuala a inflatiei va fi de 7%. In aprilie, inflatia anuala a fost de 10%, revenind pentru prima data din noiembrie 2004 la numere scrise cu doua cifre.

Popescu a confirmat de asemenea ca Romania intentioneaza sa vanda cea mai mare banca a tarii, Banca Comerciala Romana (BCR), inaintea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).

BCR va fi prima banca oferita la privatizare, pregatirile pentru vanzare sunt mult mai avansate, a precizat Popescu. De indata ce consultantii vor termina propunerile de strategie de privatizare a CEC-ului, probabil dupa doua sau trei luni dupa BCR se va vinde si banca pentru economii, a adaugat Popescu. Incasarile din privatizare s-ar putea ridica in acest an la 2-2,5 miliarde euro, a mai spus Popescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri