Politicile fiscale ale statelor dezvolatate duc, an de an, la uniformizarea structurii impunerii globale. Analistii economici cred ca Europa este prima zona geografica unde egalizarea ponderilor diferitelor taxe a devenit vizibila. Ea va fi urmata in scurt timp de SUA si, probabil, de anumite zone industrializate din Asia. In acest sens, prestigioasa revista "Forbes", in numarul recent aparut, a dat publicitatii o analiza globala a gradului de fiscalitate care actioneaza asupra companiilor si a personalului acestora.

Pentru a evidentia clar nivelul la care se siteaza fiecare stat in parte, analistii americani au strans, sub denumirea de "misery" (nivelul suportabilitatii), o suma de indicatori: impozite venite de la companii si de la angajati, impozite pe alte surse de venit, asigurari sociale platite de angajati si companii, precum si taxe pe consum. Clasamentul "suportabilitatii fiscale" pe anul acesta cuprinde 52 de state si pentru prima data sunt si elemente referitoare la Romania.

Structura "suportabilitatii" calculata pentru tara noastra se situeaza la 114,8 puncte, fiind constituita astfel: 16 puncte din impozitele platite de companii, alte 16 puncte vin din partea salariatilor, 46,7, respectiv 17 puncte reprezinta contributiile la asigurarile sociale si 19 puncte reprezinta TVA. Cu acest punctaj, Romania se situeaza la mijlocul clasamentului, pe locul 23. Primele pozitii sunt ocupate de Franta, China, Belgia, Suedia, Italia etc., iar pe ultimele SUA, Singapore, Georgia, Cipru, Hong Kong si Emiratele Arabe Unite.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri