Compania de management al riscului Coface a diminuat ratingul acordat Romaniei privind capacitatea de plata a firmelor, de la clasa de risc A4 la A4 minus, explicand decizia prin riscul unei deprecieri accentuate a leului si incetinirea reformelor, pe fondul instabilitatii politice.
Dupa ce anul trecut Coface a confirmat eforturile si rezultatele economice semnificative ale Romaniei prin introducerea tarii noastre in clasa de risc A, alaturi de tarile UE, anul acesta plaseaza Romania sub supraveghere negativa, diminuandu-i ratingul la A4 minus.

Dintre tarile in curs de dezvoltare, Romania a fost plasata din Octombrie 2007 sub supraveghere negativa de catre Coface. Moneda romaneasca se dovedeste a fi intr-o situatie destul de riscanta comparativ cu celelalte tari in curs de dezvoltare si face ca economia sa fie vulnerabila in fata unei crize de incredere in moneda nationala. Cresterea datoriilor in valuta din sectorul privat reprezinta un motiv de teama in privinta deteriorarii comportamentelor de plata ale companiilor.

Romania este puternic influentata in special de criza financiara izbucnita in SUA in aceasta vara, leul inregistrand o scadere semnificativa si devenind cea mai vulnerabila moneda dintre cele ale tarilor in curs de dezvoltare. Vulnerabilitatea in fata unei crize de incredere in moneda nationala este puternica, in special datorita dificultatii mentinerii deficitului la nivelul actual (14% din PIB prognozat pentru anul in curs).

Cresterea rapida a datoriilor corporatiilor este de asemenea un factor de ingrijorare. Se estimeaza ca companiile vor cunoaste o slabire semnificativa in cazul scaderii rapide a monedei nationale sau vor inregistra o scadere a activitatii economice. Nu in cele din urma, disputele la cel mai inalt nivel al statului, inclusiv al guvernarii, au incetinit procesul de reforma. Economia romaneasca actuala este vulnerabila la conditiile externe, iar in viitorul apropiat este posibila aparitia unei crize a cursului de schimb. Principalele semne de ingrijorare ale Coface se refera la cresterea deficitului de cont curent, deprecierea leului, incetinirea cresterii economice si incetinirea reformelor din cauza instabilitatii politice.

In decembrie 2004 Rating-ul de tara acordat Romaniei a fost B, dupa care in iunie 2005 a fost apreciat la B+, in decembrie 2005 a trecut pragul la A4, unde a ramas pana in octombrie 2007. Ratingul A4 denota un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza, probabilitatea de neplata fiind inca admisibila.

Potrivit lui Cristian Ionescu, Managing Director Coface Romania, “Rating-ul de tara Coface este un rating pe termen scurt, diferit de cel al altor agentii de rating. El masoara in ce masura situatia macroeconomica a unei tari afecteaza comportamentul de plata al companiilor din tara respectiva. Monitorizarea negativa a rating-ului A4 pentru Romania, exprima ingrijorarea Coface fata de posibila deteriorare a comportamentului de plata al companiilor romanesti, ce ar putea fi cauzata de o depreciere abrupta a leului romanesc. In conditiile in care, datorita importantelor deficite externe, moneda nationala va suferi o depreciere drastica in urmatorul

interval, companiile romanesti ar intampina dificultati majore in respectarea obligatiilor lor de plata catre partenerii externi, pe fondul cresterii datoriilor si a creditului neguvernamental corporatist in valuta. Rating-ul Coface este reactiv si flexibil. In masura in care vom vedea ca deficitul contului curent se va ameliora, reducand dependenta si vulnerabilitatea economiei fata de capitalurile externe, Coface poate ridica aceasta monitorizare negativa.”

Ratingul de tara indica in ce masura capacitatea de plata a companiilor dintr-o tara este afectata de catre perspectivele politice, financiare si economice ale tarii respective, si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata al companiilor dintr-o anumita tara. Coface emite rating-uri despre 153 de tari din intreaga lume. Rating-ul de tara indica in ce masura capacitatea de plata a companiilor dintr-o tara este afectata de catre perspectivele politice, financiare si economice ale tarii respective si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata al companiilor dintr-o anumita tara.

Ratingul de tara este stabilit ca urmare a analizei rating-ului de credit si al celui de scor. @rating-ul de Credit stabileste limitele de credit pentru companii si este acordat pentru 44 milioane de companii din lume. @rating-ul de Scor masoara probabilitatea aparitiei incapacitatii de plata a unei companii pe parcursul unui an. Sunt supuse unei riguroase analize companiile mari si IMM-urile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri