Sindicatele si patronatele au discutat din nou, luni, despre valoarea salariului minim pe economie pentru anul 2008, valorile propuse fiind de 480 de lei si 540 de lei, cele doua parti acceptand ideea platii pe ora si nu pe luna, ca pana acum.
Potrivit reprezentantilor celor doua parti implicare in negociere, luni s-a mai facut un pas catre stabilirea valorii salariului minim pe economie pentru anul viitor, o noua intalnire urmand sa aiba loc saptamana viitoare.

Directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Adrian Izvoranu, a declarat, pentru NewsIn, ca structura pe care o conduce este de acord cu valoarea ceruta de sindicate, respectiv 540 de lei. Potrivit lui Izvoranu, o alta parte a organizatiilor patronale nu este de acord cu o valoare a salariului mai mare de 480 de lei.

La intalnirea de luni cele doua parti au cazut de acord, totodata, ca plata sa se faca pe ora si nu pe luna, cum este stipulat in prezent, in contractul colectiv de munca.

"Plata pe ora nu va afecta in niciun fel programul de lucru de opt ore pe zi sau de 40 de ore pe saptamana. Dar este mai simplu ca negocierea sa se faca pe ora, pentru ca salariatii au mai multe locuri de munca si in aceste cazuri este dificil sa fie angajati cu contracte de munca", a precizat Izvoranu.

Reprezentantul Blocului National Sindical (BNS) la negocieri, Ovidiu Jurca, a precizat, pentru NewsIn, ca daca se ajunge la o valoare de 4,5 sau 5 lei pe ora, sindicatele sunt multumite. In prezent, potrivit contractului colectiv de munca la nivel national, salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore este de 440 lei, adica 2,59 lei/ora.

In urma unei intalniri de saptamana trecuta cu ministrul muncii, Paul Pacuaru, cele trei parti (sindicate, patronate si guvern) au fost de acord ca in 2008 ar trebui sa existe un singur salariu minim, respectiv cel negociat. Pacuraru a precizat insa ca, daca valoarea negociata este prea ridicta, guvernul nu va putea sustine un astfel de salariu.

Guvernul a fundamentat proiectul de buget pentru anul 2008 luand in calcul o valoare a salariului minim de 450 de lei. Valoarea salariului minim garantat in plata pentru anul 2007, stabilit de guvern, este de 390 de lei, in timp ce salariul negociat este de 440 de lei, respectiv 880 de lei, pentru studii superioare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri