Fiecare banca ce va fi prezenta joia viitoare la Targul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (TIMM) de la Romexpo are circa 6-12 milioane de euro disponibili in medie pentru a finanta mici proiecte de afaceri, sustin reprezentantii Agentiei Nationale pentru IMM-uri (ANIMMC). Anul trecut 16.000 de curiosi au vizitat targul, dar degeaba. Finantare din domeniu exista, insa fie creditele sunt considerate prea scumpe, fie proiectele nu ating nivelul asteptarilor finantatorilor, spun reprezentantii agentiei.
ANIMMC finanteaza bancile, cat si alte firme care vin sa faca bani la targul de saptamana aceasta din Bucuresti, cu chiria spatiului, si o va face si in cadrul targurilor ce vor avea loc in aceasta vara la Brasov si Piatra Neamt (data exacta nu a fost comunicata). Bugetul total pentru cele trei targuri este de 8,6 miliarde lei, iar pentru cel din Bucuresti- de peste 7 miliarde de lei. Tot ce trebuie sa faca cei ce au diverse proiecte este sa se prezinte de joi, 2 iunie, pana sambata 4 iunie, la Romexpo, sa plateasca 30.000 de lei- sau daca sunt studenti, pot intra gratis- si sa-si expuna proiectele reprezentantilor bancilor sau, daca au poiecte mai mari, fondurilor de investitii. Totul pare simplu la prima vedere.

In realitate, insa, targul de anul trecut nu a produs urmari, cum nu au produs nici programele speciale gen "Start", lansate de ANIMMC, fapt ce reflecta starea anemica a sectorului IMM.

Totodata, programul "Start" a fost un fiasco total anul trecut, o spun si cei care au participat dar o recunosc si organizatorii.

Participantii de anul trecut au urmat cursuri speciale, pentru a fi gata sa creeze un plan de afaceri, si urmau ca, o data ce planul ar fi fost de succes, sa primeasca o co-finantare in valoare de 5.000 de euro. "Am primit training de la persoane total nepregatite, care nu ne invatau nimic nou, in general studenti ai Academiei Militare", spune o participanta la programul Start de anul trecut. "Numai vreo cinci proiecte au fost finantate, din cateva sute. Nu am invatat nimic nou, pentru ca nici cei ce ne pregateau nu stiau nimic. Prin urmare, nu am stiut cum sa-mi fac planul de afaceri", a adaugat participanta la training.

Pe de alta parte, reprezentantii ANIMMC sustin ca la programul Start s-au prezentat doar proiecte cu planuri de afaceri "dezastruoase."

Anul acesta, insa, programul Start isi propune sa aduca profesori de la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, iar microcreditul va ajunge pana la 10.000 de euro, cu o dobanda cu 2% mai mica decat cea a pietei, insa fiecare credit va fi insotit si de un grant de 200.000.000 de lei. (suma nerambursabila).

In prezent ANIMMC desfasoara procedurile de licitatie pentru alegerea bancii partenere care va oferi credite.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri