Premierul crede ca economia merge \"nu bine, ci foarte bine\" * In opinia sa, introducerea cotei unice de impozitare a adus mai multe venituri la buget si a redus ponderea economiei subterane * Proiectul Brasov-Bors va fi realizat \"in masura posibilitatilor\"
Premierul Calin Popescu Tariceanu, a apreciat, sambata la Suceava, ca in urma masurilor adoptate de actualul Guvern economia Romaniei "duduieI, transmite corespondentul Mediafax."Economia romaneasca de astazi, din acest an, pot sa va spun ca functioneaza nu bine, ci foarte bine", a spus Tariceanu in cadrul Conferintei judetene de alegeri a PNL Suceava, adaugand ca "economia romaneasca- stiti cum se spune romaneste - duduie". El a aratat ca masurile pe care actuala guvernare a avut curajul sa le introduca, cum ar fi reforma fiscala de la inceputul anului, "care a fost criticata de foarte multi carcotasi de serviciu" a inceput sa-si aduca roadele.Tariceanu a spus ca multi din cei care sunt angajati au profitat de pe urma diminuarii impozitului pe venit la numai la 16% si au castiguri personale mai importante, iar intreprinzatorii, in loc sa plateasca impozit pe profit 25%, platesc acum numai 16%. El a aratat ca desi au fost unele persoane care au spus ca aceasta reforma va conduce la diminuarea fondurilor bugetare, pe primele patru luni ale anului, veniturile au crescut, in medie, cu 14 la suta.

"Acesta este rezultatul reformei fiscale", a spus Tariceanu care a aratat ca "oamenii isi platesc datoriile la buget, sunt mai constiinciosi, sunt mai relaxati si se simt si obligati fata de stat, sa-si achite obligatiile fata de stat". El a mai adaugat ca o alta componenta benefica a introducerii cotei unice de impozitare este legata de piata muncii, aratand ca in primele doua luni ale anului s-au inregistrat 100.000 de noi locuri de munca." Acest lucru este fara indoiala si rezultatul cresterii economice, dar in principal este rezultatul iesirii locurilor de munca de pe piata neagra la suprafata. Avand in vedere modul de impozitare mult mai suplu, multi patroni au considerat ca este mai bine sa-si inregistreze locurile de munca si sa-si plateasca impozitele, pentru ca in paralel cu reforma fiscala am introdus si pedepse mult mai severe pentru ceea ce inseamna evaziune fiscala. Sigur ca unii au fost convinsi cu vorba buna, altii poate de frica au luat aceste masuri care sunt benefice pentru noi toti.

Fiecare loc de munca inregistrat aduce venituri la buget , iar programele de asistenta sociala , programele de sanatate, medicamentele compensate, educatia copiilor, toate se fac cu bani de la buget care de fapt sunt bani care provin din impozitele pe care fiecare dintre dumneavoasta le platiti", a spus premierul. El s-a aratat "foarte increzator" ca economia va merge, in continuare, aratand ca daca se va reusi racordarea agriculturii romanesti cu acest urias potential pe care-l are, la mersul economiei, "atunci vom putea sa ajungem in final sa realizam ceea ce am promis si anume sa redam romanilor bunastarea pe care toti si-o doresc".

Autostrada Bucuresti - Timisoara are prioritate

Potrivit premierului Tariceanu, prima autostrada finalizata va fi cea care leaga Bucuresti de Timisoara. El a precizat ca urmatoarea autostrada, "in masura posibilitatilor", va fi Brasov-Bors, urmand ca apoi sa fie inceputa autostrada care va lega Moldova de sudul tarii. Primul ministru a mai spus ca, in prezent, cauta o solutie pentru ca sumele de bani provenite din privatizare sa fie folosite pentru finantarea lucrarilor de infrastructura.

"Ceea ce incerc la nivelul Guvernului acum este sa gasim o solutie pentru ca banii care vin din privatizare sa nu mai fie folositi exclusiv la plata datoriei publice externe, cum s-a intamplat pana acum, ci sa incercam sa dam economiei Romaniei un nou suflu, o posibilitate mai mare de a investi in programele de infrastructura. In acest sens, incercam sa cream un fond de investitii national care sa fie folosit pentru finantarea tuturor programelor de infrastructura mari din Romania", a spus Tariceanu. El a aratat ca o parte din banii acestia vor fi folositi, inclusiv, la realizarea legaturilor moderne de transport dintre Moldova si Transilvania, pe cele trei pasuri de la Nord la Sud, pentru modernizarea acestor trasee de transport. Premierul a promis ca, dupa terminarea lucrarilor la cele doua autostrazi, vor fi incepute lucrarile si pentru "coridorul numarul 9 de la Nord la Sud care leaga Moldova de sudul tarii si de Balcani, coridor de transport foarte important".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri