Imaginea personajului musculos gata sa sara la gatul datornicului, sa-l ameninte sau chiar sa-l tortureze pentru recuperarea banilor tinde sa dispara. El este inlocuit de un altul, scolit, care se ocupa insa cu acelasi lucru: colectarea si recuperarea creantelor.
Recuperarea unei datorii de catre stat, companii sau persoane fizice este un proces lung, intortocheat, care consuma bani, timp si de multe ori nervi, iar banii nu ajung intotdeauna in conturi, chiar daca justitia a dat sentinte definitive, iar executorii judecatoresti au ajuns la usa datornicului.

Copiate dupa model occidental sau chiar filiale ale marilor concerne internationale, in Romania s-au infiintat firme care se ocupa exact de recuperarea si colectarea creantelor. Iar pentru ca activitatea acestora da rezultate si din ce in ce mai multe companii apeleaza la serviciile lor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) doreste ca pe viitor sa colaboreze cu firmele de recuperare.

Debitorii vor fi executati

Nu de plutonul de executie, ci de recuperatorii privati. Pentru colectarea la bugetul de stat a unor sume datorate de persoanele fizice autorizate, de la inceputul anului viitor ANAF doreste sa apeleze la serviciile firmelor private specializate. Se cheltuiesc mult timp si bani pentru recuperarea unor sume mici, in cazul fiecarui individ in parte, dar, insumate, acestea depasesc mii de miliarde anual. Propunerea de externalizare a activitatii de executare silita a venit din necesitatea eficientizarii activitatii noastre, explica Daniel Chitoiu, vicepresedintele ANAF. El mai spune ca propunerea legislativa prevede ca activitatea de recuperare silita sa revina, dupa modelul practicat in unele tari europene, unor firme specializate. In acest scop, se vor organiza licitatii, iar firma va primi un comision, procentul cerut fiind primordial in desemnarea castigatoarei licitatiei. Externalizarea acestui serviciu va duce la o eficientizare a muncii functionarilor directiilor generale de finante si va creste incasarile la bugetul de stat. Rau-platnicii se vor trezi la usa cu angajatii unor firme private, care vor fi mult mai motivati decat functionarii sa recupereze datoriile, deoarece plata recuperatorilor se face la comision.

Activitate veche

Chiar daca nu s-a prea auzit pana acum de asemenea firme, ele exista si au o activitate bogata. Low-profile-ul pe care-l pastreaza este motivat, in primul rand, de dorinta ca activitatea lor sa nu fie asociata cu a celebrilor raketi, dar si de faptul ca multi dintre clientii lor nu doresc sa se stie ca lucreaza cu astfel de firme. Unele companii de telefonie mobila sau de vanzare a produselor prin credit luat rapid si fara ca persoana care cumpara sa fie atent verificata apeleaza la serviciile societatilor de acest tip. Motivul este simplu: nu mai trebuie sa dezvolte un departament de recuperare a creantelor, iar contractele cu datornicii prevad penalitati care acopera si comisionul perceput de firmele ce recupereaza paguba.

O serie de societati care activeaza de mai mult timp pe piata romaneasca, majoritatea filiale ale marilor companii europene, au infiintat anul trecut o asociatie a managementului creantelor comerciale din Romnia, dar exista si firme de avocatura ce au pus la punct un astfel de serviciu de recuperare a creantelor. Iar activitatea merge bine, cifra de afaceri a unei astfel de firme ridicandu-se, anul trecut, la cateva miliarde de lei.

Model european

Firmele cele mai cunoscute care activeaza in acest domeniu sunt CreditPlus Consulting&Collection, Delos CreditInfo, Kasolvenzia, Creditreform, filiale ale unor companii internationale. Creditreform este o filiala a grupului Creditreform Verband der Vereine Creditreform e.g., unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de colectare a debitelor de la clientii rau-platnici din Europa. Infiintata in anul 1879, in Germania, ca o asociatie de recuperare a debitelor, Creditreform a devenit o organizatie internationala.

Astazi, detine una dintre cele mai mari baze de date cu informatii despre firme, cu peste trei milioane de inregistrari, are 176 de birouri si peste 3.600 de angajati in intreaga lume. Cifra de afaceri a Creditreform International in 2003 a fost de 500 de milioane de euro, iar numarul cazurilor de recuperare a debitelor derulate a fost de 1,4 milioane, cu o valoare de 1,3 miliarde euro. Creditreform Romania a fost infiintata in urma cu 14 ani, iar cifra de afaceri de anul trecut a depasit 10,4 miliarde lei.

Metode Urban-e

Firma de avocatura Urban si Asociatii s-a specializat in recuperarea si colectarea creantelor. A inceput aceasta activitate in urma cu sase ani, iar acum are un portofoliu de peste 100 de companii cu care colaboreaza. Numarul cazurilor preluate anul trecut a fost de peste 4.000, cu o rata de recuperare de 80%, iar cifra de afaceri a firmei a depasit 4 miliarde lei. Firma are peste 60 de angajati si colaboreaza cu alte 100 de cabinete de avocatura din intreaga tara, avocati care-i reprezinta in instanta. De asemenea, are o colaborare cu doua firme de detectivi particulari, care strang informatii despre datornici, acestea fiind folosite exclusiv in recuperarea creditelor.

Urban si Asociatii face si studii de bonitate ale diverselor societati sau persoane fizice, informatii pe care le ofera contra cost doar in situatia in care recuperarea creantelor nu s-a facut pe cale amiabila, ci s-a ajuns la proces. De fapt, plata datoriei pe cale amiabila este cea mai folosita metoda de recuperare: peste 70% din cazuri sunt rezolvate in acest fel, potrivit datelor oferite de firmele de recuperare. Mai mult de doua treimi din cazurile in care sunt implicate persoane fizice se rezolva astfel si doar in 5% din cazuri se ajunge la sentinta definitiva. Si in numai 2,5% chiar se ajunge la executare silita, afirma Iulian Urban.

Ce cstiga clientii

Timp, bani si, cel mai important, scapa de griji. Compania pagubita incheie contract cu firma de recuperare, prin care o deleaga sa recupereze creantele. De aici incepe treaba noastra. Nu cerem nici un ban in avans, stabilim doar comisionul, care variaza intre 2,5 si 20% din valoarea creantei. Metodele folosite sunt cele clasice: telefon, citare in instanta, proces. Nu dorim sa ajungem pana la proces pentru ca dureaza mult si de aceea facem marcaj om la om, adica ne intalnim cu datornicul si il convingem sa plateasca. Si de cele mai multe ori reusim, explica Iulian Urban. Dar sunt si cazuri in care acesta nu vrea sau nu are de unde sa plateasca, iar atunci se trece la executarea silita. Bunurile confiscate sunt apoi valorificate, iar datoria este returnata creditorului si firma isi ia banii. Iulian Urban crede ca acestea nu sunt valorificate intotdeauna eficient si de aceea doreste ca pe viitor sa infiinteze o casa de licitatii care sa se ocupe exclusiv de vanzarea bunurilor confiscate.

Cazuri penale

Atunci cand situatia trece in domeniul infractiunilor, ca in cazul emiterii de file de cec false sau fara acoperire, este anuntata politia. Organele statului, mai exact serviciile de investigare a fraudelor, sunt ajutate prin oferirea de date care sunt necesare pentru intocmirea dosarelor de trimitere in judecata a eventualilor infractori. Au fost cazuri in care am recuperat bani chiar si de la cei care au iesit din inchisoare. Au executat pedeapsa si credeau ca au scapat fara sa returneze banii. De cele mai multe ori i-am convins ca e mai bine sa scape de datorie pentru ca de noi nu au cum sa scape. Noi am cheltuit bani si am efectuat un mare volum de munca, asa ca trebuia sa recuperam paguba adusa clientului nostru si, bineinteles, sa ne luam comisionul. Il convingem ca nu va mai putea sa faca nici o afacere, nu va putea sa-si cumpere nimic pentru ca noi vom fi acolo si vom retine, conform hotararii judecatoresti, bunul pe care-l va cumpara. Majoritatea datornicilor inteleg si accepta sa plateasca, spune Iulian Urban. Iar recuperatorii sunt cointeresati sa rezolve toate cazurile pentru ca, pe langa salariul de baza, primesc o parte din comision. Este greu sa convingi un agent al nostru sa renunte, iar datornicul trebuie sa stie ca, daca incearca sa dea bani unui angajat al nostru, nu rezolva nimic fiindca, daca dosarul nu e rezolvat, il va prelua alt agent. De asta e greu sa corupi un astfel de recuperator, considera Iulian Urban.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri