In topul competitivitatii ocupam locul 55 din 60. Ne urmeaza indeaproape tari latino-americane ca Venezuela, Mexic si Argentina
Desi mai sint mai putin de doi ani pina cind Romania va intra in Uniunea Europeana, firmele autohtone nu se arata grabite sa recupereze decalajele fata de celelalte state membre UE, din punct de vedere al competitivitatii.

Daca Romania a avut de cistigat in 2004, in clasamentele economice internationale, de pe urma cresterii economice, a reducerii inflatiei si a marilor privatizari, in 2005, contorul a fost resetat, iar vechile probleme au iesit la iveala: lipsa tehnologiei moderne, productivitatea scazuta, subventiile si existenta preturilor administrate - incompatibile cu economia de piata.

Romania se afla pe locul 55 din 60 in clasamentul statelor, realizat in functie de competitivitate si intocmit de Institutul de Management al Dezvoltarii (IMD) din Elvetia. Note mai proaste decit Romania au obtinut doar Mexicul, Argentina, Indonezia si Venezuela, dar si Polonia, care a fost primita in UE anul trecut. Romania a ramas in urma celorlalte state din Europa centrala si de est care au fost primite in UE pe 1 mai 2004. Astfel, Estonia ocupa locul 26, Cehia - 36, Ungaria - 37, Slovacia - 40. Dintre tarile candidate, Bulgaria nu a fost inclusa in studiu, iar Turcia se afla pe locul 48 - cu sapte pozitii inaintea Romaniei.

In 2004, tara noastra ocupa locul 54 in acelasi clasament. Pierderea unei pozitii este explicata de realizatorii studiului prin influenta unor factori negativi precum inflatia ridicata, productivitatea scazuta fata de alte state, lipsa tehnologiei moderne, subventiile, controlul preturilor in anumite domenii, dar si disfunctionalitatile de natura financiar-monetara.

Efectele negative ale reformei intirziate au fost compensate de evolutiile pozitive pe plan economic: cresterea investitiilor straine directe in 2004 - peste trei miliarde de euro, cresterea economica de 8,3%, stabilitatea cursului valutar. Tot la bile albe, Romania a avut de cistigat dupa ce exporturile au crescut cu 33% in 2004, iar datoria publica interna a scazut la 0,15% din PIB.
Cea mai competitiva tara din lume este SUA, potrivit studiului IMD dat publicitatii de institutul IRECSON. Locurile urmatoare sint ocupate de Hong Kong, Singapore si Islanda. Si statele nordice Finlanda, Danemarca ocupa pozitii fruntase. In schimb, marile tari din UE se confrunta cu probleme la nivelul competitivitatii. Este cazul Italiei, care ocupa locul 53 - cu doar doua pozitii inaintea Romaniei, sau al Frantei - locul 30.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri