Excedentul bugetului general consolidat a fost, la sfarsitul lunii octombrie, in suma de 450 milioane lei, reprezentand 0,12% din Produsul Intern Brut, in scadere fata de excedentul primelor noua luni de 0,19% din PIB, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor.
Deficitul bugetar indicat de executia primelor zece luni ale lui 2007 este mai mic decat cel pe care l-a anuntat, la jumatatea lunii noiembrie, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. Acesta afirmase ca deficitul pentru perioada ianuarie-octombrie a fost de 0,3% din PIB.

Totodata, ministrul a apreciat ca executia anuala se va inchide cu un deficit cuprins intre 1 si 1,5% din PIB, pe fondul cresterii cheltuielilor, in ultimele doua luni, atat datorita decontarii unor facturi pentru contracte incheiate in timpul anului, cat si majorarii pensiilor de la 1 noiembrie.

Veniturile totale ale bugetului general consolidat s-au situat, in primele zece luni, la 105,8 miliarde lei, insemnand 27,1% din PIB, in timp ce cheltuielile au fost de 105,36 miliarde lei, reprezentand 27,03% din PIB.

Taxa pe valoarea adaugata a adus cele mai insemnate venituri la bugetul de stat ca pondere in PIB, de 6,4%, insumand 24,9 miliarde lei, fiind urmata de colectarile din impozitul pe venit de 11,27 miliarde lei (2,9% din PIB), impozitul pe profit de 10,03 miliarde lei (2,6% din PIB) si accize de 9,93 miliarde lei ( 2,5% din PIB). Incasarile cumulate din contributiile de asigurari au fost de 31,54 miliarde lei, insemnand 8,1% din PIB.

Cheltuielile cu asigurarile si asistenta sociala s-au mentinut pe primul loc si dupa zece luni, cumuland 30,07 miliarde lei (7,7% din PIB). Cheltuielile de personal au reprezentat 5,4% din PIB (20,92 miliarde lei), iar bunurile si serviciile au insemnat 5% din PIB (19,64 miliarde lei). Cheltuielile de capital au atins doar 2,6% din PIB (9,94 miliarde lei).

Deficitul bugetar pentru 2007 a fost stabilit la 2,4% din PIB, in urma diminuarii acestuia cu 0,3% din PIB fata de tinta programata prin buget, la rectificarea din noiembrie. Produsul Intern Brut este estimat, prin buget, la 389,8 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri