Domeniile in care se inregistreaza cel mai mare deficit de forta de munca sunt industria textila, constructiile si hoteluri si restaurante, aproximativ 30% din firmele de textile si 15% din cele de constructii confruntandu-se, in 2007, cu problema neocuparii unor posturi pe o perioada de doua luni.
Potrivit studiului "Piata fortei de munca din Romania si imigratia", dat publicitatii, miercuri, de Fundatia Soros Romania, aproape jumatate din companiile cuprinse in esantion declara ca s-au confruntat cu dificultati atunci cand au facut angajari si majoritatea se asteapta la accentuarea acestui tip de probleme pentru viitor. Peste jumatate din managerii chestionati au raspuns ca se confrunta cu probleme in gasirea de lucratori disponibili de cel putin doi ani, iar circa un sfert din ei spun ca din 2006 au inceput aceste constrangeri legate de forta de munca. Principala cauza a lipsei fortei de munca este, in opinia a trei sferturi din manageri, migratia peste hotare. Dincolo de emigrare, slaba pregatire a tinerilor absolventi, concurenta si nivelul salarizarii au fost identificati ca factori de peste 40% dintre managerii cuprinsi in studiu.

Studiul releva faptul ca atat in 2006, cat si in 2007, ponderea firmelor afectate de un deficit de personal, in general, in cele trei domenii de activitate este de aproximativ 16%, cele mai afectate fiind insa firmele din industria textila. Astfel, in 2007, 30% din firmele de textile s-au confruntat cu problema neocuparii unor posturi pe o perioada de cel putin doua luni, in timp ce in celelalte doua domenii procentul se situeaza undeva la aproximativ 15%.

In ceea ce priveste ponderea deficitului in volumul de angajari noi, situatia variaza semnificativ intre cele trei domenii. In domeniul constructiilor, rata deficitului este de 10%, in timp ce, in cazul hotelurilor si restaurantelor, aceasta este de aproape 20%, maximul inregistrandu-se in domeniul textil, respectiv 25%. In termeni absoluti, o estimare a acestui deficit indica aproximativ 17.000 de locuri de munca neocupate in toate cele trei domenii, timp de cel putin doua luni de-a lungul anului. Valoarea deficitului este aproximativ la acelasi nivel atat in 2006, cat si in 2007.

Studiul mai indica si faptul ca rata de fluctuatie a personalului (numarul de angajati care si-au parasit locul de munca pe parcursul anului) a fost relativ egala in cele trei domenii de activitate, iar aproape 40% din firme, indiferent de domeniu, se confrunta cu rate de fluctuatie a personalului mai mari de 20%. In cazul industriei textile si a hotelurilor si restaurantelor, fluctuatia personalului se asociaza invers cu marimea firmei. Astfel, firmele mici (10-49 de angajati) se confrunta intr-o proportie mai mare (49% in domeniul textil, 34% in hoteluri si restaurante) cu fluctuatia personalului, comparativ cu firmele medii sau mari din aceleasi domenii. In domeniul constructiilor, discrepantele dintre firme de marimi diferite in ceea ce priveste fluctuatia personalului sunt nesemnificative, circa 35% dintre acestea confruntand-se cu aceasta problema, indiferent de numarul lor de angajati.

De asemenea, aproape doua treimi din managerii investigati au afirmat ca in 2007 le-a fost destul de greu sau foarte greu sa gaseasca lucratori atunci cand au avut nevoie. Daca in cazul industriei textile, problemele cu forta de munca este probabil sa fie legate mai degraba de calitatea slujbelor, in special din cauza nivelululi redus de salarizare si a fluctuatiei mare de personal, in cazul constructiilor si a industriei hoteliere problema este mai probabil sa fie legata de cauze ce tin de nivelul de calificare a fortei de munca disponibile.

Astfel, angajatorii din industria textila s-au confruntat in proportie de aproape 40% cu dificultati in angajarea de personal fara studii sau cu studii medii si doar in 24% din cazuri cu dificultati in angajarea de personal inalt calificat. In domeniul serviciilor hoteliere si de alimentatie publica, 43% dintre angajatori au avut dificultati in gasirea personalului cu studii medii necesar, 34% in angajarea personalului cu studii superioare si 30% in angajarea de personal slab calificat. Angajatorii din constructii s-au confruntat in ponderi relativ similare, in jur de 35% din cazuri, cu dificultati in angajarea de personal, indiferent de nivelul de pregatire al acestuia.

Studiul mai releva si faptul ca deficitul de forta de munca este, in majoritatea cazurilor, legat de performantele financiare ale firmelor. Astfel, in cazul industriei textile, firmele care s-au confruntat cu dificultati in angajarea de personal raporteaza o crestere a vanzarilor intr-o proportie mai mica decat cele care nu au avut astfel de probleme. De asemenea, 22% dintre firmele din domeniul textil carora le-a fost greu sa ocupe posturile disponibile afirma ca vanzarile lor au scazut in ultimele 12 luni, in timp ce doar 13% din firmele fara constrangeri de personal raporteaza o scadere a vanzarilor. La fel, in cazul firmelor din domeniul constructiilor, exista o asociere intre evolutia vanzarilor si problemele legate de angajarea de forta de munca.

Studiul mai arata ca peste 70% dintre angajatori considera ca este destul de probabil sau foarte probabil ca in viitorul apropiat sa se confrunte cu probleme in gasirea de personal atunci cand vor avea nevoie. Ponderea celor cu asteptari negative este mai mica in cazul industriei textile (66%), comparativ cu cea din domeniul hotelurilor si restaurantelor (77%).

Potrivit studiului, la sfarsitul lunii septembrie 2007, in cele trei domenii studiate erau angajate aproximativ 795.000 de persoane, reprezentand circa 17% din numarul total de angajati, din care jumatate lucreaza in domeniul constructiilor. Agentii economici cuprinsi in ancheta au raportat profit, in proportie de 80%, la sfarsitul anului 2006, iar circa 60% afirma ca in ultimele 12 luni vanzarile lor au crescut. Procentaje similare de manageri se asteapta ca si in urmatoarele 12 luni vanzarile firmelor lor sa creasca.

Ancheta de teren a fost realizata in perioada 20-30 octombrie 2007, pe un esantion de 600 companii, reprezentativ pentru domeniile constructii, textile si hotelier din Romania. Marja de eroare este de +/- 4%. Culegerea si introducerea datelor au fost asigurate de Metro Media Transilvania.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri