Castigul salarial mediu net a fost in luna octombrie de 1.084 lei (325,5 euro), , in crestere cu 44 lei (4,2%) fata de cel din luna septembrie, valorile cele mai mari inregistrandu-se in transporturi aeriene (2.786 lei), iar cele mai mici in industria prelucrare a lemnului, cu exceptia mobilei (631 lei).
Institutul National de Statistica anunta ca indicele castigului salarial real pentru luna octombrie 2007 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 103,2%.

"In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an", potricit INS.

Cresteri ale castigului salarial mediu net, in luna octombrie 2007 fata de luna septembrie, s-au inregistrat in majoritatea activitatilor economice.

In sectorul bugetar, cresterile castigului salarial mediu net din sectorul bugetar au fost de peste 15%, fata de luna precedenta, in sanatate si asistenta sociala si invatamant si de peste 5% in administratia publica.

Pentru celelalte activitati ale economiei nationale, cresterile castigului salarial mediu net, in luna octombrie 2007 fata de luna precedenta, s-au datorat acordarii de prime sau realizarii de productii mai mari:

- intre 6% si 8% in: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, industria de masini si echipamente, industria altor mijloace de transport;

- intre 3% si 6% in: fabricarea articolelor de imbracaminte, industria de masini si aparate electrice, productia de mobilier si alte activitati industriale neclasificate, tabacirea si finisarea pieilor, agricultura, vanatoare si servicii anexe, fabricarea produselor textile, captarea, tratarea si distributia apei, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, constructii, industria mijloacelor de transport rutier, fabricarea produselor din tutun, eliminarea deseurilor si apelor uzate; asanare, salubritate si activitati similare, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou.

Scaderi ale castigului salarial mediu nominal net, in luna octombrie 2007 fata de luna precedenta, au fost determinate, in principal, de acordarea de prime si sume din profitul net precum si a realizarii unei productii mai mici:

-cu 17,7% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii)

- 8,3% in extractia hidrocarburilor si servicii anexe;

- intre 1% si 6% in: cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, industria de prelucrare a titeiului, fabricarea substantelor si a produselor chimice, industria metalurgica.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 25,2%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 17,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri