Posesorii de autovehicule - cu exceptia celor care detin autoturisme sau vehicule usoare - vor putea utiliza, din 2008, roviniete pentru o zi, iar amenzile pentru lipsa rovinietei valabile au crescut si vor avea valori cuprinse intre 500 si 9000 de lei, a decis Guvernul.
Guvernul a aprobat miercuri, printr-o Ordonanta de Urgenta, modificarea si completarea ordonantei din 2002 privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Astfel, a fost introdusa perioada de valabilitate a rovinietei de o zi, care insa va putea fi folosita doar pentru autovehiculele cu o masa mai mare de 3,5 tone.

De asemenea, posesorii de autovehicule vor putea sa cumpere, in continuare, in functie de preferinte si indiferent de masa vehiculului, roviniete cu perioade de valabilitate de sapte zile, 30 zile sau 12 luni.

Ordonanta redefineste si categoriile de vehiculele de transport marfa, avand in vedere ca intre acestea se incadreaza si alte vehicule decat cele destinate transportului exclusiv de marfa, fapt ce a condus la nenumarate petitii si nemultumiri din partea utilizatorilor. Astfel, a fost definit vehiculul de transport marfa ca fiind „vehicul conceput si construit pentru transportul de marfuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrari”. Vehiculele istorice sunt scutite de la plata rovinietei.

Totodata au fost majorate amenzile contraventionale, cu posibilitatea achitarii a 50% din amenda in termen de 48 de ore si retinerea a 25% din amenda la autoritatea din care face parte agentul constatator. Astfel, amenda pentru vehiculele de transport marfa, cu o masa mai mica decat sau egala cu 12 tone si cu minimum patru axe, inclusiv, va fi cuprinsa intre 6000 si 9000 de lei, iar cea pentru acelasi tip de vehicule, dar cu maximum trei axe, inclusiv - va avea valori intre 4500 si 6000 de lei.

Pentru vehiculele de transport marfa cu o masa sub 12 tone, dar nu mai mica de 7,5 tone si pentru cele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, amenda va fi cuprinsa intre 3500 si 4500 de lei. La vehiculele de transport marfa cu o masa de 3,5 - 7,5 tone si pentru cele de transport persoane cu 9-23 de locuri pe scaune, amenda va fi cuprinsa intre 2500 si 3500 de lei. La vehiculele de transport marfa cu o masa de cel mult 3,5 tone, amenda va fi de 1500 - 2500 de lei, iar pentru autoturisme, de 500-1000 de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri