Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, sambata, la Iasi, ca in anul 2008 cresterile salariale trebuie sa fie corelate cu cresterea economica a Romaniei si rata inflatiei, scrie NewsIn.
“Romanii trebuie sa stie ca salariile nu vor mai creste ca pana acum, cu 20-30%. Deja, acestea au fost dublate. in 2008, cresterile salariale vor fi moderate. Cat priveste cresterea pensiilor in anul 2008 (pentru anul 2009 – n.r.), vom fi nevoiti sa suplimentam fondurile de la bugetul de stat deoarece bugetul pentru asigurari sociale nu va indeajuns”, a precizat ministrul economiei si finantelor.

Vosganian a mai spus ca nici preturile la energie nu trebuie sa se abata de la tinta de inflatie. “Anul 2008 va fi anul modernizarilor, privatizarilor si investitiilor in sectorul energetic. in 2007, am stabilizat preturile la energie, iar acest proces va continua si-n 2008, in masura in care conditiile pietei internationale vor ramane neschimbate”, a mentionat Vosganian.

Potrivit acestuia, Romania ar fi avut in 2007 o crestere economica de 8,1% si o rata a inflatiei de 4,2% daca anul curent nu ar fi fost secetos, fapt ce a afectat productia din agicultura. “Pentru anul 2008, Romania are perspective bune de crestere economica”, a adaugat ministrul liberal.

Vosganian a enumerat si cinci vulnerabilitati ale economiei la care Romania trebuie sa acorde o atentie sporita in anul urmator. „Este vorba de piata fortei de munca, exercitiul bugetar, deficitul commercial, tendintele inflationiste si deficitul de cont curent”, a spus Vosganian.

In alta ordine de idei, in plan politic, Vosganian a apreciat ca electoratul s-a maturizat, o dovada in acest sens fiind esecul partidelor extremiste si euro-sceptice la alegerile pentru Parlamentul European. “Electoratul s-a responsabilizat. Daca Romania se dezbara de extremismul izolationist si de populism, va intra intr-o noua perioada de emancipare. Dupa parerea mea, marele invins la alegerile ce urmeaza in anii 2008 si 2009 va fi populismul”, a opinat Vosganian.

Vicepresedintele PNL a adaugat ca, momentan, liberalii nu vor promova o hotarare de Guvern prin care alegerile parlamentare sa fie amanate pana-n primavara anului 2009, o idee intens vehiculata de unii lideri ai PNL.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri