Activitatea in constructii s-a incetinit in ultima luna din an si va continua sa se tempereze in primele doua luni din 2008, pe fondul caracterului sezonier al acestui domeniu, in timp ce in industria prelucratoare, in servicii si in comertul cu amanuntul activitatea se va accelera, arata INS.
"Potrivit opiniilor exprimate in luna decembrie 2007 de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza pentru perioada decembrie 2007-februarie 2008 o crestere moderata a activitatii din industria prelucratoare, o scadere a activitatii din constructii pe fondul caracterului sezonier al acestui domeniu, precum si o crestere in comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare", arata o ancheta de conjunctura, publicata de Institutul National de Statistica (INS).

Pentru ultima luna a anului 2007 si pentru intervalul ianuarie-februarie 2008 se estimeaza o tendinta de scadere a volumului productiei din sectorul de constructii (sold conjunctural -19%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -10%).

Se prognozeaza, de asemenea, si diminuarea numarului de salariati, atat pe total activitate (sold conjunctural -11%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Managerii companiilor de constructii mai estimeaza si o crestere a preturilor lucrarilor in acest sector in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +31%).

Soldul conjunctural reprezinta diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere - % scadere) si exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta, explica reprezentantii INS.

In privinta productiei, estimarile pentru perioada decembrie 2007-februarie 2008 evidentiaza mentinerea tendintei pozitive pentru volumul din industria prelucratoare (sold conjunctural +6%). Optimismul este ceva mai pronuntat in randul managerilor din firmele care au cel putin 500 de salariati (sold conjunctural +15%).

Per total, numarul de salariati in industria prelucratoare va avea o tendinta de usoara scadere, soldul conjunctural fiind de -9%. Conform previziunilor, aceasta va fi mai accentuata pentru segmentele metalurgic (sold conjunctural -46%) si al articolelor de imbracaminte (sold conjunctural -22%).

Preturile produselor industriale vor inregistra o crestere (sold conjunctural +24%), dar mai putin intensa fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +30%), mai arata estimarile INS.

Pentru vanzarea de marfuri, INS prognozeaza mentinerea tendintei pozitive a situatiei economice. Principalul motor de crestere a vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +30%), cat si al cresterii comenzilor adresate furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +23%), il constituie comportamentul sezonier specific sfarsitului de an. Angajatorii prognozeaza, pentru perioada decembrie 2007 - februarie 2008, o evolutie constanta a numarului de salariati din acest sector (+9% sold conjunctural). Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +46%).

Potrivit INS, situatia economica din sectorul de servicii va evolua pozitiv pana in februarie 2008, atat pentru totalul activitatii (sold conjunctural +24%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc din punctul de vedere al avansului cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza intreprinderile mari (cu 250 pana la 499 de salariati), la care soldul conjunctural este de +46%, urmate de intreprinderile foarte mari (cel putin 500 de salariati), cu un sold conjunctural de 41%.

In sectorul de servicii se estimeaza, pentru perioada analizata de INS, o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +10%) si o crestere a preturilor de vanzare sau de facturare (sold conjunctural +29%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri