Exporturile de bunuri romanesti au avansat cu 13% in primele 11 luni ale anului trecut si au acoperit doar 58,1% din importurile tarii, care au crescut in acelasi interval intr-un ritm de doua ori mai rapid, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, daca importurile - calculate in preturi CIF, care includ costurile legate de transport din tara de origine - au sporit in primele 11 luni din 2007 cu 26,6% fata de aceeasi perioada din anul precedent pana la 46,44 miliarde euro (154,1 miliarde lei), exporturile - in preturi FOB - au insumat 27 miliarde euro (89,6 miliarde lei), ritmul de crestere al acestora fiind de doua ori mai lent (13%).

Cel mai mare ritm de crestere - de 31,1% - a fost inregistrat in primele 11 luni de importurile din celelalte 26 de state membre ale Uniunii Europene, care au insumat 33,09 miliarde euro si au fost acoperite doar in proportie de 59% de exporturile romanesti catre statele din blocul comunitar, care au avansat cu doar 15,1% pana la 19,46 miliarde euro.

Balanta comerciala cu tarile din afara UE arata la fel de prost, astfel ca, dupa primele 11 luni din 2007, deficitul s-a adancit cu 30,6% fata de cel din aceeasi perioada din 2006 pana la 5,82 miliarde euro, ca urmare a cresterii importurilor cu 16,8% pana la 13,36 miliarde euro, ritm de doua ori mai sustinut decat cel de majorare a exporturilor catre alte state decat cele din UE. Acestea au sporit cu 8% in prinmele 11 luni pana la 7,5 miliarde euro, valoare care acopera doar 56,4% din importuri.

In noiembrie 2007, exporturile Romaniei au insumat 2,735 miliarde euro (9,4 miliarde euro), in crestere cu 11% fata de a 11-a luna din 2006, in timp ce importurile au fost de 4,94 miliarde euro (17 miliarde lei), mai mari cu 21,2% fata de aceeasi luna din anul precedent, arata primele estimari publicate de INS.

De altfel, in noiembrie, exporturile au acoperit doar putin peste jumatate (55,4%) din importuri.

Totusi, datele revizuite ale Statisticii pe lunile anterioare au aratat o temperare a ritmului de crestere a deficitului comercial, care, dupa prima jumatate a anului trecut, sporise cu 65,2%.

Deficitul comercial - calculat insa in preturi FOB/FOB - este elementul cu cea mai mare pondere in cadrul deficitului de cont curent, care in Romania s-a adancit in primele zece luni ale anului trecut cu 71,8% fata de acelasi interval din 2006 pana la 13,3 miliarde euro, nivel care ii ingrijoreazape analistii economici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri