Pretul laptelui se va majora in primul trimestru din 2008 cu aproximativ 10% din cauza costurilor de modernizare la care au fost obligati fermierii si procesatorii, dar si din cauza secetei din 2007,a declarat, potrivit NewsIn, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui.
"Anul 2007 a fost unul rau pentru fermieri, lipsa subventiei si seceta au dus la majorarea pretului laptelui. Daca in vara un litru de lapte costa 0,8 - 0,9 lei acum nu mai gasesti sub 1,1 lei. In 2008 pretul laptelui va prezenta o tendita graduala de crestere si pana la sfarsitul iernii pretul laptelui se va majora cu circa 10%. Pretul depinde si de vreme daca va ploua se va mentine dar daca va fi seceta ne vom confrunta cu situatia de anul trecut ", a explicat, presedintele patronatului Valeriu Steriu.

Presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL) a declarat ca 30-40% din laptele de pe piata din Romania este conform, dar ca norma Autoritatii Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) de interzicere a procesarii laptelui neconform din iulie 2008 depaseste puterile procesatorilor si pe cele ale fermierilor.

"ANSVSA se afla in negocieri cu Comisia Europena pentru extinderea perioadei de gratie de la 1 iulie 2008 cu un an sau cu un an si jumatate. Interzicerea procesarii de lapte neconform din iulie este cumplita in primul rand social, circa 600.000 de fermieri, care produc lapte de 3-4 milioane de lei pe luna nu-l vor mai putea vinde. Nici procesatorii nu vor avea ce sa faca iar importul nu e neaparat o solutie buna. Pretul laptelui din afara este mai scump primavara dar sunt perioade cand laptele nostru este mai scump decat al lor. Problema e ca laptele este perisabil si in concluzie foarte greu de transportat. In prezent, laptele importat de Romania nu reprezinta nici 10% din total", a spus Valeriu Steriu.

Potrivit acestuia multa fermieri si-au modernizat fermele dar numarul lor nu este suficient iar pentru producerea de lapte conform. "Ultimii bani pentru modernizari au fost primiti in iunie 2006, stiindu-se ca vor veni altii nimeni nu a mai investit in modernizare din credite bancare. Asa ca, de un an si jumatate fermierii au sistat lucrarile de modernizare asteptand noi fonduri. Acesti fermieri nu pot produce lapte conform", a mai precizat presedintele APRIL.

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a informat anul trecut ca unitatile de procesare care corespund din punct de vedere structural si tehnologic cerintelor comunitare pot procesa lapte neconform pana la 30 iunie 2008. Reprezentantii patronatelor sustin ca aceasta prevedere se poate aplica doar formal, deoarece in Romania nu sunt indeplinite conditiile pentru ca doar laptele conform cu normele europene sa fie procesat. Mai mult, spun procesatorii, utilizarea laptelui neconform ar putea fi acceptata, potrivit negocierilor cu Uniunea Europeana, pana in 2009.

Potrivit declaratiilor vicepresedintelui patronatului din industria laptelui, Ioan Balan, principalele probleme din cauza carora nu se pot aplica normele comunitare tin de cantitatea insuficienta de lapte conform care poate fi procurata de pe piata interna, precum si de numarul redus de laboratoare care atesta calitatea laptelui. Acesta a precizat ca Romania va asigura necesarul de lapte pentru industria de profil prin importuri in cazul in care ANSVSA va interzice procesarea laptelui neconform cu normele europene incepand cu luna iulie 2008.

Conform datelor furnizate de ANSVSA, pentru NewsIn, in noiembrie 2007, din 966 de unitati din industria alimentara, 316 erau autorizate pentru schimburi comunitare, din care 63 in sectorul lapte si produse lactate. De asemenea, 650 de unitati au obtinut o perioada de tranzitie, pana la 31 decembrie 2009, pentru alinierea la normele europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri