Posibila majorare a pretului gazelor cu 10 % va determina scumpirea produselor alimentare cu pana la 30 % in primul trimestru din an, fata de estimarea initiala de majorare a preturilor de doar 12 %, sustine Stefan Niculae, presedintele Agrostrar.
Astfel, potrivit lui Stefan Niculae, in primul trimestru, painea se va scumpi cu pana la 40 %, din cauza scumpirii gazelor si costurilor materiei prime.

La aceasta scumpire a gazelor se adauga deprecierea leului, astfel incat produsele din import se vor scumpi cu pana la 30%. "80 % din fructe si legume sunt din import si din cauza deprecierii leului se vor scumpi cu 30-40 %, iar carnea de porc, 80 % din import, se va scumpi cu 15 %", a adaugat presedintele Agrostar.

Surse din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), au declarat, potrivit NewsIn, ca pretul gazelor va creste cu mai putin de 10%, iar decizia va fi luata de ANRE in cursul acestei saptamani pentru a putea intra in vigoare la inceputul lunii februarie.

Distrigaz Sud, unul dintre distribuitorii de gaze care a cerut cresterea pretului gazelor, a anuntat la inceputul saptamanii, ca in primul trimestru ar putea avea loc o crestere ce va depasi 6 procente dar nu va depasi 10%. Conducerea Distrigaz Sud mentionat in plus ca, in cazul in care noile tarife la gaze nu vor fi publicate de la 1 februarie in Monitorul Oficial, prejudiciul adus societatii va fi de 1,5 milioane lei/zi.

La sfarsitul anului 2007, reprezentantii distribuitorului E.ON Gaz au declarat ca pretul gazelor ar putea creste cu 10%

Potrivit declaratiilor presedintelui Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu, pretul laptelui se va majora in primul trimestru din 2008 cu aproximativ 10% din cauza costurilor de modernizare la care au fost obligati fermierii si procesatorii, dar si din cauza secetei din 2007.

Alimentele detin o pondere de 38,92% din costul mediu de consum al romanilor si s-au scumpit cu 9,14% in 2007, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat in 2007 la chirii, care s-au dublat (100,96%), la transport CFR (27,35%), servicii postale (23,26%) si la unele alimente, precum ulei comestibil (scumpire medie de 44,1%), fasole boabe si alte leguminoase (32,95%), fructe proaspete (25,8%) sau malai (18%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri