Romania a atins, la nivel de gospodarii, 23,7% din puterea de cumparare a Austriei, se arata intr-un studiu RegioData, publicat si citat de publicatia austriaca Der Standard.
"Puterea de cumparare in Europa de Est creste cu repeziciune”, titreaza Der Standard, comentand ca, in ciuda tendintei ascendente, un nivel de trai vest-european poate fi atins numai peste zeci de ani. Unul dintre motive este, potrivit Der Standard, decalajul mare intre oras si sat in tarile estice: “Orasele profita, satele raman sarace”.

Puterea de cumparare la nivel european a crescut, potrivit studiului citat de publicatia austriaca, in medie, cu 400 de euro pe gospodarie, anul trecut. Studiul RegioData realizeaza o grupare pe trei categorii de tari, in functie de puterea de cumparare raportata la cea a Austriei, Romania aflandu-se in cea din mijloc, scrie NewsIn.

In fruntea grupei cu o putere de cumparare mai mare de 40% din cea a Austriei se afla Slovenia, cu 80%, urmata de Cehia, Ungaria, Slovacia, Croatia si Polonia.

Romania, avand o putere de cumparare de 23, 7% raportat la cea din Austria, este grupata cu Rusia, Bulgaria si Turcia. “Noul mare stat membru UE, Romania, are o putere de cumparare de 23,7% din puterea Austriei, raportat la gospodarii”, scrie Der Standard.

Ultima grupa, catalogata de ziarul austriac ca fiind “grupa infrantilor”, cuprinde tari ca Serbia, Bosnia, Macedonia si Albania, urmate “de la departare” de Ucraina, Republica Moldova si Belarus.

Mark Ruhsam, directorul de marketing al RegioData Research, citat de Der Standard, a atras atentia ca datele trebuie interpretate cu atentie dat fiind faptul ca este vorba despre valori medii, care nu reflecta diferentele regionale. Pentru Romania decalajul este foarte vizibil: in Banat, sudul Crisanei si municipiul Bucuresti puterea de cumparare ajunge pana la 30%, in timp ce in restul tarii valorile nu trec de 10%.

Din puterea de cumparare la nivel european – inclusiv Turcia si partea europeana a Rusiei –, care se ridica la 7,3 miliarde de euro, 13% reprezinta contributia tarilor sud-est- si central-europene. Rusia, Polonia si Turcia sunt tarile care contribuie cel mai mult la volumul puterii de cumparare la nivel european, mai scrie Der Standard.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri