Managerii societatilor comerciale, chestionati de Institutul National de Statistica (INS), prevad, pentru primul trimestru din 2008, cresteri ale preturilor in comertul cu amanuntul si ale preturilor lucrarilor de constructii, precum si a cifrei de afaceri in sectorul serviciilor.
Productia din industria prelucratoare va creste in primul trimestru din 2008, (sold conjunctural +6%), precum si stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +9%), arata o ancheta de conjunctura publicata, luni, de INS. "Pentru exportul de produse finite si competitivitatea produselor romanesti pe piata Uniunii Europene se estimeaza o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni", mai arata raportul.

Numarul de salariati va scadea usor in industria prelucratoare, soldul conjunctural fiind de -6%. Managerii estimeaza ca scaderea va fi mai accentuata in ramura articolelor de imbracaminte si in metalurgie, cu solduri conjuncturale de -22%, respectiv, -20%. Preturile produselor industriale vor inregistra o crestere (sold conjunctural +34%) de o intensitate mai mare fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +24%), mai arata INS.

Volumul productiei si stocul de contracte si comenzi in constructii, pentru primul trimestru, va avea o tendinta de stabilitate, potrivit estimarilor (61% din total opinii exprimate, respectiv 66%).

Aceeasi tendinta de echilibru pe ansamblul sectorului se preconizeaza, de asemenea, si pentru numarul de salariati, conform a 77% din estimari. Managerii estimeaza o crestere a preturilor lucrarilor de constructii in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +45%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate, dar de intensitate mai mica fata de luna trecuta, considerata perioada de varf caracteristica sfarsitului de an (sold conjunctural +27%).Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va inregistra un trend pozitiv, dar si in acest caz valoarea soldului conjunctural ne arata o crestere moderata in aceasta perioada (sold conjunctural +27%).

Comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor inregistra o evolutie pozitiva, conform soldului conjunctural de +21%. Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (+12% sold conjunctural). Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +41%).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +23%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Intreprinderile mari (250-499 de salariati) au inregistrat cea mai mare cifra de afaceri, la care soldul conjunctural este de +60%, urmate de intreprinderile foarte mari (500 de salariati si peste), cu un sold conjunctural de 35%. Conform estimarilor din luna ianuarie 2008, cifra de afaceri isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural +32%).

In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +14%). Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +34%).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri