Preturile produselor alimentare vor creste cu pana la 20 %, aceasta majorare fiind determinata de scumpirea gazelor, dar si de deprecierea leului sau de costurile pentru materia prima utilizata in industria alimentara Dragos Frumos, citat de NewsIn.
"Majorarea cu 8,5 % a gazelor naturale are o influenta de pana la 7 % in pretul produselor alimentare, iar ponderea variaza in functie de gradul de utilizare in procesul tehnologic. Sunt sectoare, cum ar fi panificatia sau industria zaharului, unde gazele sunt utilizate mai mult sau, din contra, industria carnii, unde gazele au o pondere mai mica", a spus presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.

Potrivit acestuia, trei sunt cauzele care vor determina scumpirea cu pana la 20 % a alimentelor, respectiv deprecierea leului, pretul la combustibil si majorarea gazelor. Astfel, preturile se vor modifica in etape, incepand din 1 februarie, urmand ca cea mai mare majorare, de pana la 20 %, sa se aplice din luna martie.

"Inca din 1 februarie, produsele alimentare se vor scumpi, iar din martie vor exploda. In acest moment, totul depinde de politica de preturi a fiecarei societati comerciale, in functie de puterea economica pe care o are. Pe de alta parte, conteaza si stocurile de materie prima, pentru ca, dupa epuizarea acestora, importurile vor creste, iar agentul economic va pierde din cauza deprecierii leului", a mentionat Dragos Frumosu.

Presedintele patronatului din industria de panificatie ANAMOB, Viorel Marin a declarat ca producatorii din sector cauta solutii pentru a rezista pe piata.

"Nu toti producatorii isi permit sa scumpesca painea, pentru ca exista riscul ca, in functie de piata, sa ramana cu marfa nevanduta. Insa, alta varianta nu au, pentru ca majorarea preturilor la gaze reprezinta bomboana pe coliva, dupa pretul materiei prime. In acest context, nu este exclus ca in scurt timp sa ne confruntam cu fenome de blocaj in sectorul de morarit si panificatie", a spus Viorel Marin.

Acesta a precizat ca unica solutie pentru iesirea din situatia de criza este reducerea TVA pentru paine si pentru faina.

"Guvernantii trebuie sa inteleaga ca reducerea TVA este singura solutie. Trebuie sa ne uitam la tari ca Franta sau Germania, unde TVA este intre 0-5 %. Alaturi de reducerea TVA, ar trebui identificate metode pentru limitarea adaosului comercial practicat in magazine. Noi ne luptam sa ajungem pe rafturile magazinelor, insa comerciantii adauga pana la 0,2 lei pentru fiecare paine", a explicat Viorel Marin.

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat miercuri ca preturile gazelor naturale la consumator cresc in medie cu 8,5%, de la 1 februarie, ca urmare a cresterii pretului gazelor din import si a tarifelor de distributie.

Reprezentantii Autoritatii apreciaza ca ajustarea pretului la consumator incepand cu 1 februarie 2008 reprezinta o solutie acceptabila, care are in vedere protejarea consumatorilor de gaze naturale si estimeaza ca, in aceste conditii, pentru cel de-al doilea trimestru nu sunt de asteptat noi cresteri de preturi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri