Dezechilibrele externe pe care le inregistreaza Romania si Bulgaria nu se vor corecta in viitorul apropiat, estimeaza Banca Mondiala intr-un raport prezentat joi, iar bugetele pentru 2008 nu contribuie, suficient, la reducerea inflatiei si a dezechilibrelor externe.
Deficitele de cont curent reprezinta cea mai mare vulnerabilitate fata de contextul international, care este in continua deteriorare, si sunt mai ingrijoratoare pentru acele tari cu niveluri inalte de indatorare in moneda straina, spune raportul Bancii Mondiale.

Dezechilibrele externe s-ar putea ajusta prin cresterea mai lenta a PIB-ului prognozata pentru tarile baltice in 2008, insa, in Romania si Bulgaria sunt sanse reduse sa se produca vreo schimbare in viitorul apropiat, precizeaza specialistii Bancii Mondiale.

Acoperirea deficitului de cont curent prin investitii straine directe s-a facut substantial in Bulgaria, Cehia, Polonia si Slovacia. In Romania, acoperirea deficitului de cont curent este din ce in ce mai dependenta de imprumuturi, mai arata raportul.

Investitiile straine directe in Romania, ajunse la 6,55 miliarde euro in primele 11 luni din 2007, au acoperit 43% din deficitul extern acumulat in acelasi interval. In perioada ianuarie - noiembrie 2007, investitiile straine directe au scazut cu 21% fata de aceeasi perioada a anului 2006, cand se situau la 8,3 miliarde euro, in urma preluarii de catre Erste Bank a 36,8% din actiunile BCR, arata datele publicate de BNR.

Masurile impuse prin politica monetara au fost moderate in Polonia, Republica Ceha si Romania. Banca Nationala a Romaniei (BNR) se lupta "cu sabii de otel" pentru atingerea tintei de inflatie, insa masurile pe care le va impune in acest scop nu sunt placute si ar putea fi resimtite ca restrictii majore, a declarat, miercuri seara, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, la TVR1.

Cele mai recente programe de convergenta sugereaza ca numai Ungaria preconizeaza consolidarea a mai mult de 1 procent din PIB in 2008. Specialistii Bancii Mondiale sunt de parere ca bugetele pentru 2008 si 2009 nu contribuie, suficient, la reducerea inflatiei si a dezechilibrelor externe si subliniaza ca guvernele trebuie sa gestioneze mai eficient cheltuielile publice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri