Presiunile inflationiste reprezinta o mare provocare pentru Uniunea Europeana, pentru ca scumpirea alimentelor si a energiei se resimte asupra intregii economii, a declarat vineri comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, citat de Reuters.
"Cresterea preturilor la alimente si energie ar putea aduce efecte secundare asupra inflatiei prin cererile de cresteri salariale. Unele tari europene se confrunta deja cu aceasta situatie", a declarat Almunia, adaugand ca aprecierea euro a protejat unele state de scumpiri.

Preturile la alimente, care sunt in crestere din 2006, sunt estimate sa se mentina la un nivel ridicat in urmatoarele 12 luni, a declarat acesta, intr-un comunicat publicat la Bruxelles.

Ministrii de finante din zona euro si presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, vor discuta in cadrul reuniunii lunare de luni diferite modalitati de a controla inflatia in cele 15 state ce folosesc moneda unica.

Almunia a declara ca scumpirea petrolului, care este achitat in dolari, ar putea avea un impact mai mic asupra cresterii economice europene decat se estima, datorita intaririi euro fata de dolar si a cresterii eficientei energetice.

Acesta a adaugat ca dimensiunea dezechilibrelor economice la nivel mondial este fara precedent si ca riscul unei recesiuni s-a accentuat in mod clar in Statele Unite.

"Unii indicatori arata o crestere clara a riscurilor unei recesiuni", a mai spus Almunia.

"Dimensiunea dezechilibrelor mondiale este fara precedent si reducerea lor implica riscuri serioase pentru stabilitatea economica. Dezechilibrele pot fi reduse numai daca toate economiile importante joaca un rol activ", a adaugat acesta.

Dezechilibrele mondiale reprezinta deficite economice si comerciale intre Stale Unite si tarile asiatice, in principal Japonia si China. Aceste nepotriviri creeaza tensiuni asupra cursului valutar, care slabesc dolarul si intaresc euro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri