Cresterea medie a salariilor prevazuta pentru anul acesta, in februarie, este de aproximativ 15%, potrivit celui mai recent studiu realizat de Hay Group Romania.
Aproape 80% din companiile participante la realizarea studiului anual “Compensatii si Beneficii” declara ca realizeaza ajustari salariale anuale, de cele mai multe ori in lunile ianuarie, martie si aprilie.

“Cele mai multe companii pregatesc ajustari salariale pentru 2008 in ianuarie – februarie si acum au o idee mult mai clara despre cat de mult vor trebui sa creasca salariile angajatilor lor. In mai 2007, participantii la studiul Hay Group de remunerare se asteptau la o crestere medie a salariilor de 10,2% pentru 2008. Cresterea medie prevazuta pentru anul acesta in februarie este cu 4,8% mai mare si ne asteptam sa fie de apromaxivativ 15%”, explica Alina Popescu – Manager Divizia Studii de Remunerare, Hay Group Romania

Cea mai mare crestere salariala estimata este de 15,7% pentru nivelurile de management si de 15,5% pentru muncitori. Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca 69% dintre companii au raportat faptul ca intampina dificultati pentru a recruta anumite tipuri de joburi. In general, pozitiile ce necesita un grad ridicat de specilizare, cum sunt cele din sectorul IT, creeaza probleme recrutorilor.

Potrivit studiului Hay Group Romania, piata din Romania se confrunta cu provocari si dificultati, atat la nivelul echipelor de HR, cat si la cele de management. Astfel, acestia intampina probleme in ceea ce priveste retentia, managementul performatei, comunicare interna cat si relatiile dificile cu sindicatele, cultura organizationala, managementul talentelor.

Mai mult de jumatate dintre companiile care au participat la studiu au enumerat retentia, selectia si recrutarea, training/dezvoltarea angajatului, sistemul de motivare si managementul performantei ca fiind printre preocuparile si provocarile majore din acest an. De asemenea, structura posturilor (fise de post, analize de post, echitatea interna si externa) a fost cotata foarte sus si este o problema prioritara pentru organizatiile ce opereaza pe piata din Romania.

“Recrutarea unor persoane care sa aiba experienta si capacitatile necesara face ca munca de HR sa fie un factor critic de prima importanta pentru pozitia competitiva a organizatiei. Accentul pus pe procesul de recrutare si retentie reprezinta strategia de business principala in majoritatea companiilor care activeaza in Romania”, sustine Harry Meintassis, General Manager Hay Group Romania.

Singura modalitate prin care o companie poate sa fie sigura ca atrage, dezvolta, aliniaza si retine persoana potrivite, pe pozitia si la timpul potrivit, o reprezinta managementul talentelor. Pe o piata volatila cum este cea din Romania, aceasta metoda este singura pentru a atinge strategia organizatiei atat in prezent cat si viitor, sustin reprezentantii Hay Group Romania.


Domeniu Cresteri salariale anuale 2007-2008: Previziune februarie
Top management 15,1%
Management 15,7%
Specialisti 14,5%
Personal administrativ 14,4%
Muncitori 15,5%
Medie 15.04%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri