Potrivit asociatiei, tarifele nu reflecta costurile de productie iar regiile si producatorii traiesc pe spinarea importatorilor si exportatorilor
Reprezentantii exportatorilor si importatorilor din Romania solicita Guvernului inghetarea preturilor la utilitati, care "pun pe butuci economia romaneasca", pana la o analiza de fond a acestora, a afirmat, recent, secretarul general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu. "Aceste preturi nu reflecta costurile de productie a utilitatilor si nu vedem de ce regiile si producatorii de utilitati trebuie sa traiasca pe spinarea importatorilor si a exportatorilor", a subliniat Ionescu.

Potrivit acestuia, in timp ce salariul mediu la exportatori este de 2-3 milioane de lei pe luna, in regiile care distribuie utilitatile salariile sunt de zeci de milioane de lei. "Nu intelegem de ce Guvernul accepta aceste preturi la producatori si la regii. Acestia ar trebui sa se gandeasca cum sa-si diminueze cheltuielile facute cu sediile luxoase si nu sa si le recupereze prin preturile exagerate care se rasfrang asupra noastra", a apreciat Ionescu. Oficialul ANEIR a adaugat ca asociatia va realiza chiar o analiza prin care sa identifice o solutie pentru restructurarea acestor regii.

Industria ar putea intra in criza

Ionescu a mai precizat ca, in urma cresterii preturilor la utilitati si a deprecierii monedei europene, o serie de membri ai Asociatiei au inceput sa dea faliment. "Este vorba de trei membri importanti, din industria usoara si din prelucrarea lemnului, care au generat 20.000 de someri", a aratat Ionescu. Opinia sa a fost impartasita si de presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FEPAIUS), Maria Grapini.

"Prevedem o mare criza industriala daca nu se rezolva problemele cresterilor de pret la utilitati. Aceasta nu este o cerinta a Uniunii Europene, deci nu are justificare", a mai spus Grapini. Ionescu a mai solicitat guvernului esalonarea fondurilor alocate pentru sustinerea exporturilor pentru perioada 2006-2009. "Am solicitat cresterea cu 50% a fondurilor pentru export pentru anul 2006, urmand ca apoi cresterea sa fie mai moderata. Astfel, s-ar putea compensa o parte din pierderile inregistrate in acest an ca urmare a cursului valutar", a mai spus Ionescu.

La randul sau, Grapini a apreciat ca evolutia cursului de schimb ar trebui sa fie prioritatea Guvernului in ceea ce priveste sprijinirea exportatorilor. "Cerem Bancii Nationale a Romaniei ca, urmand exemplul altor tari, precum Ungaria, sa permita plata intre furnizori si in valuta. Astfel, nu am mai pierde din cursul valutar. Acest lucru se poate face doar daca BNR va adopta o reglementare in acest sens. Asa ca, daca BNR vrea sa ne sprijine, exista solutii", a apreciat Grapini. Pe de alta parte, aceasta a sustinut ca Agentia Nationala Pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, care deruleaza cateva programe de sustinere a firmelor, nu functioneaza. "Pana in luna iunie nu este operational nici un program de sustinere a IMM-urilor", a explicat Grapini. Aceasta a solicitat inca o data Guvernului eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, argumentand ca sunt tari europene, precum Estonia - care a aderat la Uniunea Europeana in 2004 - unde acest sistem este acceptat in continuare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri