Fermierii din Europa vor putea sa vanda mai mult lapte subventionat in acest an, dupa ce ministrii din Uniunea Europeana au autorizat luni o crestere exceptionala a cotelor de productie pentru a satisface cererea din ce in ce mai mare si preturile in urcare, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Pentru noul sezon de vanzare de lapte in Europa, care va incepe in aprilie, cotele totale de productie vor creste cu 2%, adica 2,84 milioane tone, iar sporul procentuala va fi impartit in mod egal celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Expertii in produse lactate din cadrul Comisiei Europene, organismul executiv al UE, au prevazut ca Uniunea Europeana va avea nevoie de o cantitate suplimentara de 8 milioane tone lapte pana in 2014, pentru a satisface cererea in crestere pentru produse lactate de calitate, in special branzeturi. E
xpertii au sugerat, totodata, o crestere treptata a cotelor de lapte inainte de expirarea schemei de cote in 2015, in cadrul reformei ample a sectorului agricol din UE demarata in 2003. Pana in prezent, nu au fost prezentate niciun fel de cifre.

In ultimele luni, mai multe guverne din cadrul UE au sugerat o crestere a cotelor pentru perioada 2008-2009 inainte de data de stabilire a cotei, ca reactie la cresterea preturilor, mai ales pentru unt si lapte praf.

Preturile produselor agricole au crescut semnificativ anul trecut, pentru mai toate produsele - de la cereale pana la lapte si carne. Preturile pentru produsele lactate in cadrul UE au crescut exploziv, partial din cauza unei piete globale mult mai tensionate, dar si ca urmare a pietei mai putin echilibrate din Uniunea Europeana.

Germania, cel mai mare producator de lapte din UE, va primi o cota anuala revizuita de 28,85 milioane tone din aprilie, urmata de Franta, cu 25,09 milioane tone, si Marea Britanie, cu 15,13 milioane tone. Olanda va primi 11,47 milioane tone.

"Sunt incantat ca ministrii au sustinut o crestere a cotelor. Am vazut cresteri clare ale preturilor laptelui in ultimii ani si o cerere din ce in ce mai mare pentru cote mai mari", a declarat comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, intr-un comunicat.

Cererea pentru produse lactate cu valoare adaugata mare va continua sa creasca in Europa si la nivel global in anii urmatori a adaugat Fischer Boel.

Acest acord nu a fost insa usor de realizat. Germania si Austria au votat impotriva cresterii cotei, pentru ca s-au declarat ingrijorate de faptul ca extinderea pietei interne a Uniunii Europene ar putea afecta fermele de produse lactate din zonele montane fragile. Franta s-a abtinut.

Insa desi Comisia a spus ca piata produselor lactate din UE poate sa absoarba cu usurinta cresterea de 2% a cotelor, aceasta nu inseamna neaparat ca productia de lapte va creste cu acelasi procentaj.
"In timp ce analiza presupune ca aceasta crestere va fi folosita la nivel maxim, impactul actual asupra productiei va fi, cel mai probabil, limitat, daca luam in considerare situatia actuala, in care cotele nationale nu sunt utilizate complet in cadrul unui numar de state membre", se preciza in declaratia Comisiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri