Romania sustine mentinerea bugetului alocat Politicii Agricole Comune (PAC) cel putin la acelasi nivel si dupa 2013, dar si revizuirea mecanismelor de distribuire a fondurilor europene, a declarat ministrul agriculturii, Dacian Ciolos.
"Sunt state membre care sustin o reducere a bugetului Uniunii Europene alocat PAC, iar alte state vin cu argumente pentru mentinerea cel putin la acelasi nivel", a declarat ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, in cadrul unei dezbateri privind revizuirea bugetului Uniunii Europene.

Potrivit lui Ciolos, finantarea consistenta a agriculturii se justifica prin ponderea mare a celor care lucreaza in acest domeniu, precum si prin populatia de peste 40% din mediul rural.

"Pentru Romania bugetul alocat pilonului unu, adica pentru sustinerea fermierilor ar trebui cel putin mentinut la nivelul actual, insa alocarea fondurilor ar putea fi discutata. De asemenea, ar trebuie mentinute la valoarea actuala si fondurile europene de dezvoltare rurala" a precizat Ciolos.

Potrivit ministrului, bugetul Politicii Agricole Comune (PAC) ar trebui definitivat dupa finalizarea reformei PAC.

"Bugetul PAC ar trebui sa sustina obiectivele deja definite si nu invers, adica trebuie stabilite intai obiectivele si ulterior bugetul", a mai spus Dacian Ciolos.

Acesta a mentionat ca Romania are un potential agricol important care ar putea consolida pozitia UE pe piata europeana.

Comisia Europeana a lansat in 20 noiembrie 2007 procesul de revizuire a Politicii Agricole Comune (PAC). Potrivit MADR, principalele directii de actiune ale reformei tin de simplificarea schemei de plati unice, ajustarea instrumentelor de sprijinire si gestiune a pietei produselor agricole, precum si de abordarea noilor provocari.

Una dintre masurile propuse de Comisie pentru reforma PAC este eliminarea platilor la hectar si introducerea unui sprijin financiar unic pe ferma. De asemenea, CE propune introducerea unor limite in acordare subventiilor, respectiv plafonarea nivelului de sustinere. O alta masura prevazuta pentru reforma PAC se refera la decuplarea de productie, adica sprijinul financiar sa nu fie conditionat de productia realizata. In ceea ce priveste eliminarea cotei de lapte, ministrul agriculturii Dacian Ciolos a declarat, recent, ca Romania trebuie sa stabileasca anumite conditii in care poate accepta aceasta propunere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri