Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, anuntata crestere a taxei pe valoarea adaugata in 2006 va afecta cu cel putin 2% tinta de inflatie * Ministrul Ionut Popescu afirma ca TVA ar putea creste cu 3%, pana la 22% * Premierul Tariceanu a evitat sa confirme daca s-a luat o decizie ferma privind majorarea, dar a promis \"o analiza serioasa\" * Actualele negocieri cu FMI se vor finaliza, in aceasta saptamana, cu un memorandum suplimentar
Majorarea taxei pe valoarea adaugata incepand de anul viitor este o realitate, a afirmat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul Forumului Financiar Sud-Est European, organizat de saptamanalul "Banii Nostri", cu sprijinul BNR. "In ceea ce priveste cresterea TVA incepand din 2006, nu cred ca sunt intentii, ci vor fi realitati", a aratat Isarescu. Potrivit acestuia, majorarea TVA este o decizie politica de trecere de la impozitarea directa (impozit pe venit si profit) la cea indirecta (TVA, accize etc).

Potrivit Mediafax, seful bancii centrale a aratat ca majorarea TVA va avea un impact direct de cel putin doua puncte procentuale asupra tintei de inflatie pentru 2006, in prezent de 6%. Intrebat daca aceasta crestere a fost stabilita la presiunile expertilor Fondului Monetar International, aflati in aceste zile la Bucuresti, Mugur Isarescu a explicat ca singura preocupare a Fondului o reprezinta gradul de colectare a veniturilor bugetare. Astfel, el a aratat ca ponderea in produsul intern brut a veniturilor bugetare trebuie sa creasca de la aproximativ 29% prezent, la cel putin 35 - 36%, in conditiile in care in tarile din Uniunea Europeana ponderea in PIB a veniturilor bugetare se apropie de 40%.

Isarescu a precizat ca scaderea usoara a veniturilor ca procent din PIB a fost determinata de introducerea cotei unice. Guvernatorul BNR s-a declarat de acord cu majorarea ponderii veniturilor bugetare in PIB avand in vedere ca Romania trebuie sa-si creasca capacitatea de a utiliza fondurile comunitare, prin cofinantarea investitiilor in infrastructura.

Pe de alta parte, Mugur Isarescu a subliniat faptul ca banca centrala s-a opus majorarii TVA in acest an. Potrivit afirmatiilor sale, o asemenea masura ar fi dat peste cap planurile BNR de diminuare a inflatiei la 7%, in conditiile in care s-ar fi suprapus majorarii unor impozite si, in special a accizelor.

Cat priveste negocierile cu Fondul Monetar International, Mugur Isarescu a precizat ca ele se vor finaliza cu un "acord tare...bun", care se va incheia in toamna anului viitor. Potrivit unor surse citate de Mediafax, autoritatile romane si expertii FMI au convenit pentru acest an asupra unui deficit de cont curent de 7,75% din PIB, desi in cadrul negocierilor de la inceputul acestui an fusese stabilit un nivel al acestui indicator de 6,9%. Ceilalti indicatori conveniti in aceste zile cu FMI sunt deficit bugetar de 0,75% din PIB, si crestere economica de 6%. Negocierile dintre autoritatile romane si expertii Fondului Monetar vor fi finalizate la sfarsitul acestei saptamani, cel mai probabil maine, prin semnarea unui memorandum suplimentar de politici economice.

Inflatia pe 2005 ar putea ajunge la 7,5%

Potrivit Mediafax, guvernatorul Isarescu a anuntat si faptul ca tinta de inflatie pentru acest an, stabilita la 7%, ar putea suferi o usoara modificare ca urmare a impactului majorarii in luna aprilie a preturilor administrate. "Depasirea target-ului de 7% nu va fi una importanta", a spus Isarescu. El a anuntat ca in luna iulie va fi anuntata marja de variatie pentru tinta inflatiei in 2005, iar din august banca centrala va trece la tintirea directa a inflatiei. Potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, nivelul inflatiei pentru acest an, discutat si convenit in negocierile cu FMI, este de 7,5%. Pentru acest an, Isarescu mai mizeaza pe utilizarea cursului de schimb al monedei nationale pentru combaterea puseelor inflationiste. Potrivit acestuia, BNR va continua masurile de descurajare a creditului in valuta, in vederea limitarii vitezei de crestere.

Guvernatorul bancii centrale considera ca Romania are nevoie de o viziune pe termen mediu si lung privind politica fiscala, dupa 15 ani in care "impozitele s-au dus ba in sus ba in jos". In acest sens, el a precizat ca in aceasta vara toti factorii de decizie trebuie sa se intalneasca si sa elaboreze un astfel de program.

Dosarul TVA va fi discutat in Coalitie

La randul sau, ministrul Finantelor, Ionut Popescu a aratat, ieri, pentru Mediafax, ca principala varianta luata in calcul pentru taxa pe valoarea adaugata este cresterea acesteia, la 1 ianuarie 2006, de la 19% la 22%, masura care va majora cu un punct procentual tinta de inflatie pentru anul viitor, de la 5% la 6%. Ionut Popescu a mai spus ca cifra de 22% pentru TVA se va discuta si in cadrul Guvernului si al Coalitiei de la putere, fiind insa sanse mari ca taxa sa ajunga la acest nivel. In replica, insa, premierul Calin Popescu Tariceanu a evitat sa spuna transant daca TVA-ul va creste, sustinand ca o astfel de decizie va fi luata "dupa o analiza serioasa" a Guvernului impreuna cu analistii economici.

Primul-ministru a sustinut ca in acest moment sunt foarte multe variante pe care le are in vedere referitoare la TVA si ca Guvernul lucreaza impreuna cu un grup de economisti ai centrului de Politici Economice, Institutului National de Prognoza si Institutului National de Statistica pentru elaborarea unui program pe termen lung de politici economice si fiscale. "Orice decizie va fi luata doar pe baza analizelor si a consultarilor cu economisti din Romania si strainatate. Trebuie sa ne gandim la modelul social-european, bazat pe solidaritate si responsabilitate sociala, care sa ne dea posibilitatea sa asiguram o protectie adecvata la nivel social", a spus Tariceanu, precizand insa ca o astfel de protectie nu poate fi asigurata in lipsa fondurilor necesare.

CAS redus cu 10% pana in 2008

Ministrul Finantelor a motivat decizia de majorare a TVA atat prin necesitatea unor venituri bugetare suplimentare, care sa asigure fondurile pentru proiectele de infrastructura, programele de cofinantare si contributiile obligatorii ale Romaniei la bugetul Uniunii Europene, dar si prin necesitatea reducerii consumului. "Desi poate parea sadic sa vorbesti despre asa ceva intr-o tara ca Romania, consumul a crescut accentuat in ultima perioada, in principal ca urmare a dezvoltarii sistemului de credit de consum, a salariilor majorate la sfarsitul anului trecut si, partial, a introducerii cotei unice de impozitare", a spus Ionut Popescu.

Majorarea TVA va fi corelata cu un program de reducere treptata, cu doua-trei procente anual, a contributiilor de asigurari sociale, obiectivul autoritatilor fiind ca nivelul CAS sa scada cu noua-zece puncte procentuale fata de nivelul actual, pana la sfarsitul anului 2008. Guvernul spera ca nivelul CAS sa poata fi redus inca de anul vitor cu cinci procente fata de cota actuala, principala varianta luata in calcul fiind insa diminuarea cu doua sau trei puncte procentuale anual. In privinta cotei unice, ministrul Finantelor a precizat ca aceasta va ramane nemodificata, idee intarita si de premierul Tariceanu.

Rectificarea bugetara, astazi in Guvern

Tot in cadrul actualelor negocieri a fost finalizata si rectificarea de buget care va intra in Guvern astazi. Potrivit surselor citate de Mediafax, principalele ministere care vor beneficia de fonduri suplimentare sunt Ministerul Justitiei si Ministerul Administratiei si Internelor - pentru proiectele incluse ca obligatii in clauza de salvgardare in procesul de aderare la UE -, dar si Ministerul Sanatatii, in principal pentru medicamentele gratuite sau compensate. Ministerele ale caror fonduri vor fi reduse prin revizuirea bugetara sunt, in principal, Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei si Comertului si Ministerul Agriculturii, ca urmare a diferentelor de curs valutar calculate la creditele externe contractate si a reducerii subventiilor. Tot in sedinta de astazi a Cabinetului, ministrul Finantelor va prezenta si proiectul de act normativ privind normele de aplicare a Codului Fiscal.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri