In ce priveste evolutia investitiilor straine directe pentru anul 2008, ARIS estimeaza ca acestea vor depasi sapte miliarde euro, mentinandu-se astfel la nivelul valorii obtinute anul trecut.

"i in acest an, ne bazam pe investitii Greenfield semnificative in special in sectoare cu valoare adaugata mare, dar si pe expansiune si dezvoltare a proiectelor investitorilor deja prezenti in Romania. Totodata, preconizam ca o buna parte a investitiilor va proveni in continuare din tarile membre UE, dar in ultimii ani am constat ca Romania reprezinta o destintie atractiva si pentru investitori provenind din Asia sau Statele Unite care doresc sa patrunda pe piata unica europeana", au precizat reprezentantii agentiei.

Potrivit ARIS, investitorii straini sunt atrasi in Romania datorita unui potential semnificativ in industria constructoare de masini si componente auto, pentru ca in Romania acest sector reprezinta traditie si experienta, de sectorul electronice si electrocasnice, datorita fortei de munca inalt calificate, precum si de industria materialelor de constructii, domeniu atractiv datorita boom-ului pietei imobiliare.

Citeste si:

Totodata, biodieselul si energia eoliana sunt domeniile pentru care investitorii straini si-au exprimat interesul si intentia de a dezvolta proiecte de investitii.

Pe langa domeniile amintite, industria IT&C, care beneficiaza inalta calificare a specialistilor IT, segmentul imobiliar si industria farmaceutica reprezinta inca trei sectoare atractive pentru noi investitori provenind atat din Asia si Europa.

De asemenea, reprezentantii ARIS au subliniat ca in ultimii ani investitorii straini au constientizat ca Romania reprezinta o piata de consum puternica si matura si au orientat trendul investitional si catre consumul in masa prin dezvoltarea de proiecte cu precadere in domeniul serviciilor, insa procente semnificative sunt detinute si de investitiile in domeniul financiar-bancar si in sectorul comunicatiilor.