Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a urcat estimarile privind cresterea economica din 2008 pentru statele din estul Europei si din fostul bloc sovietic, la aproximativ 6%, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Motivul revizuirii estimarilor a fost rezistenta de care au dat dovada aceste state in fata problemelor economice globale. BERD a avertizat, insa, asupra riscurilor inflationiste.

"Inflatia care a ajuns acum la un procent de doua cifre in multe state, este problema care la ora actuala aduce cele mai mari presiuni", arata raportul previziunilor economice publicat de BERD la intrunirea anuala care a avut loc in capitala Ucrainei.

"Daca nu se va lua nici o masura, inflatia ar putea crea spirale riscante pret-salariu, dezechilibre ale cursului de schimb sau ar putea genera un raspuns dur din partea responsabililor de politica monetara", se arata in raportul care evidentiaza o performanta solida economica, in ciuda deteriorarilor aduse economiei globale de turbulentele de pe pietele internationale ale creditelor.

Banca, fondata in 1991 pentru a ajuta statele din fostul bloc sovietic sa devina economii de piata complet functionale, a anuntat in ianuarie ca si-a redus previziunile pentru cresterea anuala in regiune la 5-5,5%, fata de estimarea anterioara de 6,1%.

Desi creditorul multilateral si-a urcat previziunile de crestere economica la "aproximativ 6% in acest an", acest lucru marcheaza, inca, o incetinire fata de cresterea de 7,3% inregistrata anul trecut de regiunea bogata in marfuri, odata cu dezvoltarea spectaculoasa a economiei globale.

BERD a atribuit aceasta incetinire mai multor factori, iar primul dintre acestia a fost cresterea preturilor.
"Incetinirea anticipata reflecta o crestere foarte rapida a preturilor de consum, care vor afecta cel mai probabil veniturile populatiei si consumul, in special in fostele state sovietice", se arata in raport, care atrage atentia ca regiunea ar putea incepe sa fie marcata de criza globala a creditelor.

"Un mediu international de finantare mai restrictiv, dublat de cresterea dobanzilor cu scopul combaterii inflatiei, ar putea reduce cresterea creditarii interne si ar putea limita sporirea investitiilor interne. In plus, potrivit asteptarilor, incetinirea cresterii economice va reduce cererea de importuri de la parteneri comerciali cheie, precum statele din zona euro", se arata in raportul BERD.

Institutia considera ca aceasta criza internationala a creditelor a avut doar un impact limitat asupra regiunii, pentru ca bancile au avut expuneri reduse pe activele structurate din piata ipotecara a Statelor Unite - ale caror preturi in scadere au condus la o blocare a lichiditatii de pe pietele financiare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri