Circa 40% din companiile din Romania isi livreaza produsele contra platii in avans, 33% solicita plata in numerar, iar 29% pretind certificate de garantie, pentru a evita riscurile de neplata, potrivit celui mai recent studiu realizat de EOS Group.
"Studiul a aratat ca societatile romanesti isi acopera bine riscurile, tinand cont ca apropape 89% dintre ele verifica solvabiliatea clientilor inainte de incheierea unui contract", a declarat Georg Kovacs directorul general al EOS KSI Romania.

Pentru a se informa asupra solvabilitatii clientilor, companiile din Romania se folosesc de informatii bancare (50%), apoi de informatiile din bazele de date (43%) si informatii de la camerele de comert si industrie (43%). Comparatiile studiului au scos in evidenta ca doar societatile din Grecia (92%) efectueaza in prealabil controale mai intense decat cele din Romania. In Polonia, 87% dintre societati verifica bonitatea partenerilor de afaceri, in timp ce in Rusia procentul este de numai 58.

"Toate acestea arata ca societatile din Romania au un apetit mai ridicat pentru evitarea si limitarea riscului decat pentru managementul creantelor, mai ales daca tinem cont ca doar 20% dintre companii angajeaza experti proprii pentru managementul creantelor, iar 45% nu apeleaza nici macar la prestatorii externi de astfel de servicii", a precizat Kovacs.

Cu toate acestea, in medie, 40% din firmele romanesti care au participat la studiu au declarat ca in ultimii doi ani se remarca o imbunatatire a comportamentului de plata. Conform studiului, daca se are in vedere cota declarata de 67% a platilor efectuate la timp si intervalul mediu de efectuare a platilor de 36 de zile, se poate spune ca societatile din Romania isi recupereaza mai repede sumele datorate decat firmele din Rusia, Polonia sau Grecia.

Studiul "Obiceiuri de plata in Europa" a fost realizat la sfarsitul asnului 2007, de catre EOS Group in colaborare cu Ipsos, institut de cwercetare de piata independent. Studiul cuprinde 645 de companii din Grecia, Polonia, Rusia si Romania.

EOS KSI Romania, partea grupului EOS, este liderul colectarii de creante pe piata locala, cu o cifra de afaceri preliminara de noua milioane de euro anul trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri