Ministerul Agriculturii a ramas, in urma rectificarii bugetare de ieri, mai sarac cu 1.400 miliarde de lei, suma care reprezinta aproximativ 6% din suma alocata de la bugetul de stat, de 23.399,6 miliarde lei, ins-titutiei conduse de Gheorghe Flutur. Situatia este cu atat mai dificila cu cat cele mai importante investitii in infrastructura si in activitatea agricola, au nevoie, pe langa fondurile europene, si de cofinantare din partea statului roman.
In plus, potrivit unor surse guvernamentale, FMI a obtinut de la autoritatile de la Bucuresti o reducere suplimentara cu 1.400 miliarde de lei a subventiilor agricole.Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu, programul de investitii va fi singurul domeniu care nu va avea de suferit in urma rectificarii. In schimb, costurile pe care le implica aparatul ministerial vor fi reduse, la fel si subventiile. In conditiile in care suma care ar putea fi economisita din cheltuielile cu aparatul ministerial este destul de redusa, este de asteptat ca cel mai mult sa sufere in urma acestei reduceri taranul roman. Suma de 1.400 de miliarde reprezinta a sasea parte din suma alocata ca subventii pe primele cinci luni ale anului, si anume 8.400 miliarde de lei. Tibu a precizat, pentru Averea, ca numai pe cupoane si motorina, subventiile din acest an se vor ridica la 6.300 de miliarde de euro. Potrivit bugetului initial al ministerului pe 2005, subventiile pentru agricultori se vor ridica la 6.000 miliarde de lei, primele la 1.800 miliarde de lei, iar sprijinul pentru agricultori la 13.875 miliarde de lei.

Subventiile agrico-le se reduc cu 1.400 miliarde lei.

In total, taranii romani ar fi trebuit sprijiniti cu 21.898 miliarde de lei, din care, in urma rectificarii si a scaderii sumelor deja cheltuite, raman doar apoximativ 11 miliarde de lei pentru urmatoarele sapte luni ale anului. "In toamna, speram sa beneficiem de o rectificare pozitiva, deoarece avem nevoie de bani pentru introducerea registrului parcelelor", a afirmat optimist ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.

Potrivit datelor furnizate de MAPDR, bugetul total al ministerului in 2005 a fost de 43.886,2 miliarde lei, din care, de la bugetul de stat au fost prevazute 23.399,6 miliarde lei, peste 1.008 miliarde lei din venituri proprii, si anume din fondul de ameliorare a fondului funciar, 834,6 miliarde lei din credite externe, iar din fonduri externe nerambursabile (Phare, Sapard) circa 18.623,9 miliarde lei. Pana in prezent, din start: din suma alocata de la bugetul de stat, de 23.399,6 miliarde lei, au fost alocate 10.330 miliarde lei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri